JPMorgan trekt steun Super League in

27 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez moet een nieuwe manier verzinnen om zijn gedroomde (en voorlopig gedoemde) elitecompetitie van de grond te krijgen. JPMorgan Chase, de belangrijkste financier van de Super League, trekt zijn handen af van het project.

Twaalf topclubs (Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur, Chelsea, AC Milan, Inter Milan, Juventus, Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid) kondigden een week geleden aan de zogeheten European Super League te starten. JPMorgen Chase was met een jaarlijks bedrag van €3,5 miljard de grootste geldschieter van het nieuwe toernooi.

JPMorgan trekt steun Super League in

Wat volgde was een storm van kritiek. Amper twee dagen na het communiqué implodeerde de organisatie: negen van de twaalf ‘founding fathers’ kwamen terug op hun besluit en ook de Amerikaanse zakenbank heeft zich van de plannen gedistantieerd. Hoewel het project daarmee dood en begraven lijkt, blijven de voorzitters van Real Madrid, Barcelona en Juventus hameren op de financiële noodzaak van het format.

Kritiek niet alleen gericht op voetbalclubs

Het grootste deel van de kritiek richtte zich op de voetbalclubs, maar ook de Amerikaanse bank heeft zich niet populairder gemaakt met het plan. Standard Ethics, een bureau dat merken beoordeelt op basis van duurzaamheid, paste de rating van de bank aan van ‘voldoende’ naar ‘niet-conform’. Standard Ethics baseert zich hierbij op de richtlijnen van de VN, de OESO en de EU, en oordeelt dat de clubs en bank geen oog hebben gehad voor duurzaamheid.

Tegenover The New York Times stelt een woordvoerder van JPMorgan dat “het duidelijk is dat we verkeerd hebben beoordeeld hoe deze deal in de brede voetbalgemeenschap zou vallen en welke impact het allemaal zou hebben. We zullen hiervan leren.”