ING verkoopt duizend objecten uit eigen kunstcollectie via online veiling

24 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van 22 november tot en met 1 december kan iedereen meebieden op maar liefst duizend kunstobjecten uit de huiscollectie van ING. Dit is mogelijk via een online veiling. De opbrengst gaat eenduidig naar de makers van de kunstwerken, één van de vele groepen Nederlanders die hard getroffen zijn door de coronacrisis. 

Wat moeten banken met kunst? Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Kunst kan ten eerste worden gezien als een solide belegging, zeker als het om de echt bekende werken gaat. Banken gebruiken kunst om hun filialen mee op te leuken voor zowel medewerkers als bezoekers, al is de tendens dat steeds meer filialen hun deuren sluiten en veel stukken naar een depot dreigen te verhuizen. Ten derde dragen banken door het kopen van kunst bij aan het in stand houden van een culturele sector. 

Deze hele week en een deel van volgende week biedt ING in totaal duizend stukken uit haar kunstcollectie te koop aan, via een online veiling. Het betreft klassieke olieverfschilderijen, maar evengoed zeefdrukken of sculpturen. Het startbod voor ieder object is €35 en vanaf daar is alles mogelijk. Op het moment van schrijven liggen er diverse objecten onder de hamer die de €1000 met gemak overstijgen. 

Het is natuurlijk ieders droom om voor een paar tientjes een onontdekte Rembrandt of een Vermeer op de kop te tikken. Die kans zal minimaal zijn, maar wie weet. Volgens ING is een stukje kunst in huis halen echter sowieso een goed idee in deze tijden. Veel mensen werken immers thuis en een mooi stukje nieuw schilderwerk aan de muur kan zomaar leiden tot wat noodzakelijk dagdromen of inspiratie voor nieuwe ideeën. 

ING wil met de veiling ook bijdragen aan het levend houden van de Nederlandse kunst- en cultuursector, één van de sectoren die het vanwege de coronacrisis zwaar voor de kiezen krijgt. De opbrengst van de kunstobjecten gaat meteen door naar de makers ervan, ING verdient er naar eigen zeggen zelf geen cent aan. 

De veiling is voor iedereen toegankelijk. In totaal worden de kunstwerken in vier elkaar niet overlappende rondes geveild. Elke ronde start om 20.00 en duurt 48 uur.