Beursgang fintech-onderneming Ant Group voorlopig uitgesteld

05 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De beursgang van Ant Group, ‘s werelds meest waardevolle fintech-onderneming, is voorlopig uitgesteld. Ant Group zou vandaag in Shanghai én in Hongkong naar de beurs gaan, maar voldoet naar verluidt niet aan de vereisten van nieuwe regelgeving.

De grootste beursgang ooit, die stond vandaag op de planning. Aandelen van het Chinese Ant Group – bekend van onder meer AliPay – zouden op twee beurzen tegelijk verhandelbaar worden. Maar nadat eerst Shanghai de beursgang opschortte, deed Hongkong enige tijd later hetzelfde. 

De kans is groot dat nooit exact duidelijk gaat worden wat zich achter de schermen heeft afgespeeld, maar één en ander lijkt te maken te hebben met recente uitspraken van Jack Ma, de grote man achter Alibaba Group, waaruit ook Ant Group voortkomt. De rijkste man van China uitte recent kritiek op de grote Chinese banken en verweet hen een ‘pandjeshuis-mentaliteit’. En passant fileerde hij de bureaucratie van het huidige Chinese financiële systeem. Daardoor zou te weinig geld vloeien naar bedrijven die innovatie bevorderen.

Afgelopen maandag – drie dagen voor de beursgang – werd Ma gevraagd om even langs te komen in Beijing. Chinese toezichthouders vertelden Ma dat er nieuwe regels van kracht waren met betrekking tot microfinanciering, de hoogte van kapitaalbuffers en de werkwijze van bepaalde onderdelen van Ant Group die zich richten op kredietverschaffing aan consumenten. 

Wat men even niet moet vergeten is dat Ant Group een grote concurrent is voor de banken, niet in de laatste plaats de Chinese. Ant Group moet voldoen aan andere en minder stringente regelgeving dan banken, iets wat door banken nog weleens als oneerlijk beschouwd wordt. Kennelijk zien ook Chinese toezichthouders daar opeens problemen in. Het is echter gissen waarom dit op zo’n laat moment wordt meegedeeld. Politieke en zelfs persoonlijke motieven zijn daarbij zeker niet bij voorbaat uit te sluiten.