Fintech-onderneming Ant Group aan vooravond grootste beursgang ooit

02 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Chinese Ant Group gaat naar verluidt later deze week naar de beurs. Kenners verwachten de grootste beursgang uit de geschiedenis, met een geschatte opbrengst van ongeveer $35 miljard. Ant Group begon als facilitator van betalingen op AliExpress en AliBaba, maar heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot een brede aanbieder van financiële diensten. Beleggers zien de toekomst van Ant Group rooskleurig in. 

Wanneer men Ant Group in cijfers probeert te vangen begint het al snel te duizelen. De miljarden vliegen je om de oren. Het is ‘s werelds hoogst gewaardeerde fintech-bedrijf en tevens de meest waardevolle ‘unicorn’. Ant Group is bovendien eigenaar van Alipay, dat veel gebruikt wordt om af te rekenen op AliExpress. Met thuismarkt China als voornaamste basis telt Ant Group meer dan een miljard gebruikers, waaronder ook tachtig miljoen winkeliers. 

Naar verwachting gaat Ant Group aanstaande donderdag naar de beurs, zowel in Hongkong als in Shanghai. De beoogde opbrengst is $35 miljard en daarmee is het de grootste beursgang ooit. Beleggers staan in de rij om te mógen investeren in Ant Group. In Shanghai overstijgt de particuliere vraag naar aandelen het aantal beschikbare aandelen met een factor 872. De totale hoeveelheid kapitaal die zich aandient is daarmee gelijk aan het binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk. In Hongkong ligt die factor iets lager, maar met 389 nog steeds uitzonderlijk hoog. 

Enorme basis

Vanwaar nu die populariteit van Ant Group? Dat heeft vooral te maken met de schaal waarop de onderneming opereert. Naar verluidt heeft Ant Group meer dan een miljard gebruikers, van wie 700 miljoen maandelijks gebruik maken van haar dienstverlening. Die dienstverlening bestaat onder andere uit mobiel en online betalingsplatform Alipay, maar ook uit verzekeringen, een kredietrating-systeem en vermogensbeheerdiensten. 

Met China als thuisbasis zit Ant Group redelijk gebakken. China is hard op weg de V.S. in te halen als grootste economie ter wereld. De hoeveelheid binnenlandse gebruikers zal misschien niet heel veel meer kunnen stijgen, maar de intensiteit waarmee zij diensten van Ant Group gebruiken wél. Overigens heeft Ant Group zelfs in China geen monopolie. De onderneming ondervindt stevige concurrentie van WeChat, een Chinese social media-app die het midden houdt tussen Facebook en WhatsApp en waar ook een betaalmodule aan vast hangt. 

Zoals reeds aangestipt wordt de beursgang van Ant Group zonder gekke dingen de grootste ooit. Met bijna $35 miljard wordt deze nog weer $5 miljard groter dan de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco vorig jaar november voor elkaar bokste. De oplettende Formule 1-kijker zal deze naam veelvuldig op reclame-uitingen langs de circuits hebben gezien.

Op de derde plaats volgt Alibaba Group, dat weer nauw verbonden is met Ant Group. Oprichter Jack Ma verdiende vele miljarden met die beursgang en met 8,8% belang in Ant Group zal de kassa nog een keer gaan rinkelen. De lijst met grootste beursgangen is overwegend Aziatisch getint met vooral Japanse en Chinese bedrijven.