Van Lanschot en Concertgebouw praten in nieuwe podcast over muziek

15 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van Lanschot Kempen en Het Koninklijk Concertgebouw presenteren later deze maand de podcast ‘Praten over muziek’. In de podcast komen musici aan het woord die optreden in Het Concertgebouw. Parallel aan de podcast lanceren zij ook een online videoserie waarin musici figureren in hun dagelijks leven én tijdens optredens in Het Concertgebouw. 

Van Lanschot Kempen is sinds 2018 hoofdsponsor van Het Koninklijk Concertgebouw en bevordert zodoende op eigen wijze de cultuur in Nederland, onder het motto ‘Vind jezelf en elkaar in de schoonheid van muziek’. Tijdens de eerste periode van lockdown ondersteunde de Bossche bank bijvoorbeeld de zogeheten ‘Empty Concertgebouw Sessions’, een online voortzetting van de voorheen gebruikelijke lunchconcerten op woensdagen. 

Moet Van Lanschot zich momenteel niet volledig bezighouden met de coronacrisis het hoofd te bieden, zullen critici zich mogelijk afvragen. Met betrekking tot deze afweging bestaat er een aardige anekdote over Winston Churchill. Toen hem tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd werd om te bezuinigen op cultuur om de oorlogskosten verder op te voeren antwoordde hij veelzeggend: “Then what are we fighting for?” 

Of men bij Van Lanschot ook bekend is met dat citaat doet niet echt ter zake, maar feit is dat de bank opnieuw een cultureel-muzikaal initiatief lanceert, namelijk de podcast ‘Praten over muziek’. In de podcast gaan gastheer Gijs Groenteman samen met sidekick en musicoloog Thomas de Jonker in gesprek gaat met een Nederlandse musicus over een bepaald muzikaal meesterwerk. 

Acht afleveringen

Gasten die al bekend zijn zijn onder andere violiste Liza Ferschtman, pianist Hannes Minnaar en zangeres Karsu. Zij doen hun verhaal over wat er allemaal schuilgaat achter de verzameling noten en tonen die samen een compositie vormen, ondersteund door geluidsfragmenten. Liza Ferschtman beet deze week het spits af met het Vioolconcert van Stravinsky. Er verschijnen nog zeven afleveringen met elk een tussenpoos van twee weken. 

Voor Van Lanschot vormt cultuur een welkome vlucht weg van de huidige realiteit, iets dat topman Karl Guha onderschrijft: “In muziek kan ik met mezelf samenvallen en worden wie ik ten diepste ben. Muziek helpt mij mezelf, maar ook anderen beter begrijpen. Juist in deze crisistijd, biedt muziek troost en inspiratie.”