VS banken schroeven investeringen Rusland terug

14 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Rusland staat al enige tijd onder vuur vanwege de onrust in de Oekraïne. Als gevolg hiervan trekken grote Amerikaanse banken zich massaal terug uit Rusland en verkleinen hiermee de investeringen in het land. De reden hiervoor is dat zij niet economisch de dupe willen worden van de politieke en economische instabiliteit in Rusland.

Sinds de annexatie van de Krim op 18 maart heeft de economie van het land al flinke klappen te verduren gehad. Zo kromp de economie door de politieke spanningen in het land. Indien de tensie verder oploopt is er een kans dat de Russische economie nog verder zal krimpen, blijkt uit een rapport van de Wereldbank over Rusland dat eind maart gepubliceerd werd.

Rusland

Onzekere tijden
Vanaf het moment dat Rusland verweten wordt zich teveel te mengen met het bedrijfsleven en politiek in Oekraïne nam het westen al meerdere economische maatregelen tegen de Russen. Deze trend lijkt zich voort te zetten. Inmiddels staan twee bedrijven (een scheepsbouworganisatie en een gasbedrijf) die na de annexatie genationaliseerd werden op een zwarte lijst, naast 61 mensen: afgelopen maandag werd die lijst aangevuld met 13 nieuwe personen, waaronder de adjunct-stafchef en het hoofd van de Russische paratroepen die deel uitmaken van Poetins persoonlijke staf. Van de mensen op de zwarte lijst zijn de bankrekeningen bevroren, en zij mogen ook de Europese Unie niet in.

De vooruitzichten zijn in ieder geval nog erg onzeker. Indien de situatie zich snel stabiliseert is er een groei van 1,1% te verwachten, volgens de Wereldbank. Maar gebeurt dit niet, dan kan er een verdere krimp ontstaan van 2%. Amerikaanse banken hebben omwille van deze onzekere tijden besloten om hun investeringen in Rusland significant te verlagen.

‘Geen keus’
Diverse Amerikaanse banken voelden zich door alle ontwikkelingen genoodzaakt om hun belangen in Rusland drastisch terug te dringen. Bank of America daalde met 22% in de eerste drie maanden van 2014 tot $5,2 miljard (€3,8 miljard). Ook JPMorgan volgde het voorbeeld van Bank of America en besloot zo’n 13% van hun investeringen  in te leveren. Hun belang in Rusland is nu nog geen $5 miljard (€3,6 miljard).  Tenslotte bracht ook Citigroup hun belangen in Rusland omlaag. De Amerikaanse bank  leverde zo’n 9% van hun Russische investeringen in, waardoor hun belang nu zo’n $9,4 miljard (€6,8 miljard) bedraagt.

Volgens JPMorgan Chase is de beslissing voor een kleiner belang zorgvuldig afgewogen op basis van de ontwikkelingen. “We hebben de gebeurtenissen in Rusland nauwlettend in de gaten gehouden. Evenals de impact van de huidige en potentiële sancties in de toekomst. De onzekerheid van deze situatie liet ons geen andere keus,” aldus een woordvoerder.