De Speld neemt ING op de hak

07 augustus 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De notoire nepnieuws-site De Speld heeft ING op de hak genomen. De oranje bank figureert in een artikel over een oprolbare pinpas, die de functie van briefgeld overneemt met betrekking tot het opsnuiven van cocaïne. Of zoals De Speld het noemt: de laatste onderscheidende functie van cash geld.

Het valt tegenwoordig niet altijd mee om onderscheid te maken tussen betrouwbaar nieuws, onbetrouwbaar nieuws of ordinair nepnieuws. Maar er bestaan ook websites die dusdanig humoristisch nepnieuws publiceren dat meteen duidelijk is dat het gaat om nepnieuws. In Amerika kent men hiervoor The Onion, in Nederland De Speld. Alleen al de koppen zijn doorgaans erg vermakelijk.

Enkele dagen terug had ING de eer om ‘onderwerp van nieuws’ te zijn. Daarbij speelt De Speld in op het streven van banken om digitaal betalen steeds aantrekkelijk en eenvoudiger te maken. Een beweging die her en der wat tegenstand krijgt, maar over het algemeen toch redelijk in een rechte lijn omhoog gaat. 

Volgens het artikeltje heeft de bankpas alle functies van cash geld inmiddels overgenomen, behalve één: het oprollen van een briefje tot een buisje en daarmee het snuiven van cocaïne. Op de begeleidende foto is een – met behulp van Photoshop – opgerolde bankpas te zien, tussen enkele hoopjes wit poeder. 

“Iedereen herkent wel dat moment dat je even wil snuiven en je geen biljet hebt om dat mee te doen”, legt een woordvoerder van ING uit. “Dan moet je vet ongemakkelijk aan al je maten om een briefje vragen, om ‘m vervolgens half verfomfaaid terug te moeten geven met nog wat witte resten er aan. Dat is een tafereel waar we allemaal vanaf wilden natuurlijk. De cashloze generatie komt er nu echt aan.” Het moge voor zich spreken dat deze quote niet echt van ING afkomstig is, maar verzonnen door De Speld.