Crowdfunding kruipt voorzichtig uit het ‘corona-dal’

05 augustus 2020 Banken.nl 1 min. leestijd

Na enkele mindere maanden is crowdfunding voorzichtig bezig aan een wederopstanding. Het dieptepunt lijkt achter de rug, zo becijfert Crowdfundmarkt.nl. De maand juli markeerde een sterke wederopstanding, met een totaalsom van €22 miljoen, verdeeld over 191 projecten.

Ruwweg het volledige tweede kwartaal werd geteisterd door de beperkingen die ingesteld zijn om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Supermarkten, webwinkels en fabrikanten van plastic schermen bleken als enige immuun tegen het nieuwe coronavirus. Ook de crowdfund-sector ontkwam niet aan de malaise. Het aantal crowdfundprojecten lag in het tweede kwartaal ruim 200 stuks lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, hoewel van een totale ineenzakking geen sprake was. 

De maand juli – de eerste maand van het derde kwartaal – liet echter een sterke stijging zien. In totaal werden afgelopen maand 191 projecten gefinancierd via crowdfunding. Bij elkaar opgeteld ging het om €22 miljoen. Dat blijkt uit data van Crowdfundmarkt, het geesteskind van Frank van der Linden en Jeroen van der Beek. Daarmee veert de sector sterk op, maar is ze nog niet terug op het oude niveau van gemiddeld €27 miljoen per maand. 

Volgens Crowdfundmarkt wordt het herstel gesterkt door een reeks van positieve berichten over crowdfundingplatformen die toegelaten zijn tot de BMKB-C regeling. Diverse crowdfundingplatformen kunnen deze regeling (met overheidsgarantie) nu toepassen bij hun financieringen aan het MKB. Ook zal het enthousiasme in het algemeen wat toegenomen zijn, sinds het aantal beperkende maatregelen is teruggeschroefd.