‘Oud-bestuurder Wirecard beschermd door Russische inlichtingendienst GROe’

21 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Volgens meldingen in Duitse media bevindt Jan Marsalek – voormalig operationeel directeur van Wirecard – zich in Moskou. En wel onder de vleugels van de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst. De Oostenrijker is met stip één van de meest gezochte mensen ter wereld, na de schandalen die leidden tot de ineenstorting van Wirecard.

De ineenstorting van Wirecard kwam als een grote verrassing. Jarenlang was Wirecard één van de schaarse lichtpuntjes in de Duitse fintech-sector, maar kort geleden bleek dat in elk geval een deel van de fundamenten op drijfzand rustte. De toestand begon vorige maand, toen accountant EY weigerde de jaarrekening over 2019 goed te keuren. Er bleek namelijk €1,9 miljard aan liquiditeit ineens spoorloos te zijn. 

De beurskoers van Wirecard implodeerde na het uitkomen van het nieuws. Ook de Nederlandse banken ABN AMRO en ING zijn getroffen door de verwikkelingen, vanwege enkele honderden miljoenen die beide banken via een kredietfaciliteit beschikbaar hadden gesteld. 

Oud-topman Markus Braun – ook een Oostenrijker – trad af een dag nadat EY bekendmaakte de jaarrekening niet goed te willen keuren. Hij is echter wel onderwerp van onderzoek en wordt verdacht van het vervalsen van bedrijfsresultaten. Nadat de politie hem oppakte, kwam hij op borgtocht al snel weer vrij. Maar de tweede man van Wirecard, Jan Marsalek, is spoorloos. Er was sprake van dat hij zou zijn gevlucht naar de Filipijnen, maar informatie daarover bleek vervalst. 

GROe

Duitse media berichten nu dat Marsalek in Moskou zou zitten, in een safehouse van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Deze geheime dienst – bekende kost voor kijkers van de televisieserie Homeland – is niet van de halve maatregelen en allesbehalve toegankelijk voor buitenstaanders. Marsalek zou echter nauwe contacten hebben met de GROe. 

Zo pochte Marsalek al eens over documenten waarin het ging over novichok, het zeer dodelijke zenuwgas waarmee Moskou de afvallige spion Sergej Skripal in 2018 in Engeland probeerde te doden. Zonder banden met de GROe zou het onmogelijk zijn geweest daar vanaf te weten. Voor zijn vlucht heeft Marsalek zich ook verzekerd van een onbekende hoeveelheid bitcoin. Alsof dat nog niet genoeg is zou Marsalek ook nog verband hebben met de omkooppogingen van enkele politici van de Oostenrijkse FPÖ, wat bekend zou worden als de Ibiza-affaire en leidde tot de val van het eerste kabinet onder premier Sebastian Kurz. Wat de uitkomst ook moge zijn, Netflix volgt de situatie vermoedelijk met argusogen.