2 miljard boete BNP Paribas om handel met Iran

09 mei 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

BNP Paribas hangt een boete van bijna $2 miljard boven het hoofd voor het in strijd handelen met opgelegde sancties in de VS, die het banken verbiedt om financiële transacties uit te voeren met Iran. Eerder hield de Franse bank rekening met een boete van $1,1 miljard, maar de bank verwacht nu dat dit bedrag veel hoger zal liggen. 

Iran
In 2008 verbood de VS al het financiële verkeer met Iran. Indruisen tegen dit verbod wordt door de Amerikanen gezien als ondersteuning bij de vervaardiging van kernwapens of het financieren van terrostische regimes zoals de Hezbollah. De afgelopen jaren treedt de VS strenger op tegen met name Europese banken die de opgelegde regels schenden. Ondermeer Barclays en HSBC werden al eerder door de autoriteiten op de vingers getikt en kregen hoge boetes voor hun kiezen. In dit kader wordt op dit moment ook de Zwitserse bank Credit Suisse onderzocht. Ook ABN AMRO werd beboet voor schending van de sancties. 

2 miljard boete BNP Paribas om handel met Iran

Vorig jaar kwam ook de Britse bank Standard Chartered in het nieuws voor hun vermeende handel met Iran. De bank zou onder meer illegale financiële transacties hebben uitgevoerd met Iran en $250 miljard hebben witgewassen. Als gevolg van het schandaal moest Standard Chartered een boete van $340 miljoen betalen.

BNP Paribas
In het geval van BNP Paribas zouden, volgens de aanklagers, medewerkers van de bank bovendien hebben geprobeerd om transacties te verhullen, door het zogenaamde wijzigen (het zogeheten ‘stripping)’ van transactiecodes, die gebruikt worden om de oorsprong van financiële transacties aan te duiden. 

Binnen enkele weken zal duidelijk worden hoe hoog de boete zal uitvallen en of er een schikking wordt getroffen.