Internetbank Monzo zet 120 medewerkers op straat

05 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse online bank Monzo snijdt hard in de kosten door 120 medewerkers congé te geven. De maatregel is een gevolg van de coronacrisis, waardoor de internetbank opeens in zwaar weer is gekomen. Het is de eerste ontslagronde in het nu vijfjarig bestaan van Monzo. 

Sinds de oprichting in 2015 is Monzo gegroeid als kool. De internetbank is onderdeel van het rijtje waarin ook N26, Revolut en Starling terugkomen. Innovatieve banken zonder kantorennetwerk, die allemaal een zeer agressieve groeistrategie hebben. Ze verstoken veel geld om zo snel mogelijk een groot klantenbestand op te bouwen, ten koste van elkaar en ten koste van de gevestigde orde. Hoewel ingecalculeerd slaagt geen van deze partijen erin om winst te maken. Die situatie gekoppeld aan de coronacrisis zorgt er nu voor dat Monzo 120 medewerkers moet gaan ontslaan, ofwel zo’n 8% van het personeelbestand. 

Persbureau Reuters heeft de hand weten te leggen op een memo die verstuurd is aan de werknemers. Daarin wordt gesproken van een ‘hartverscheurend’ besluit. Het besluit is extra saillant omdat Monzo in februari nog een groeiscenario presenteerde waarin juist 500 nieuwe krachten extra nodig zouden zijn. In plaats van mensen erbij, moeten er mensen gedwongen vertrekken. 

De concurrentie tussen de diverse neobanken kan gerust hevig genoemd worden, om niet te zeggen een strijd op leven en dood. De partijen die het langst verlies kunnen draaien zonder failliet te gaan zullen als winnaars naar voren komen. Om voldoende cashflow te behouden zijn stevige investeringen nodig, maar investeerders zijn logischerwijs een stuk terughoudender geworden. Zonder het op dat moment te weten deed Revolut eind februari een gouden zet met het binnenhalen van $500 miljoen aan financiering. Niet alleen profiteerden zij nog van vertrouwen bij investeerders, ook wordt de kloof met de concurrentie groter omdat die onvermijdelijk op minder vertrouwen bij investeerders kan rekenen.

Kapers op de kust

Ondanks slechte voortekenen vinden op de achtergrond gesprekken plaats over nieuwe investeringen. Men spreekt naar verluidt over een investeringsronde van £70 miljoen à £80 miljoen. Naast een nieuwe kapitaalinjectie voor de nabije toekomst wordt er echter ook gesproken over een overname. Daarbij doemt de naam op van Royal Bank of Scotland (RBS), dat kort geleden de stekker trok uit een mislukt fintech-project van eigen makelij.