Topicus schaaft proces zakelijke financieringsaanvragen verder bij via Fyndoo

27 mei 2020 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen

Rabobank, Credion en Topicus zetten stappen in het digitaliseren van zakelijke financieringsaanvragen. Met ingang van 19 mei vragen Credion-adviseurs financieringen aan bij de Rabobank intermediairdesk via Fyndoo Advise. Hiermee wordt het aanvraagtraject efficiënter en krijgt een aanvrager via zijn kredietadviseur sneller duidelijkheid.

Fyndoo Advise, het adviesplatform voor zakelijk (krediet)advies van Topicus, is een adviesplatform waarmee zakelijk adviseurs, zoals accountants en intermediairs, adviesdiensten kunnen aanbieden aan ondernemers. Het platform ondersteunt onder andere in financiële analyses op basis van jaarcijfers, het opstellen van prognose scenario’s, het bepalen van de kredietwaardigheid van een onderneming en het aanvragen van een financiering, nu dus ook digitaal bij de intermediairdesk van Rabobank.

Digitale vooruitgang

Namens de Rabobank noemt Michiel Kolff, Directeur Intermediairdesk Bedrijven, deze samenwerking een logische stap in haar digitaliseringsstrategie: “De Rabobank is continu bezig om haar werkwijze nog klantvriendelijker en efficiënter te maken. Dat financieringsaanvragen via de Credion adviseurs nu volledig digitaal kunnen worden aangeleverd aan de bank is een mooie stap vooruit.”

Credion-adviseurs kunnen hun aanvraag digitaal indienen via Fyndoo Advise. Zij worden stap-voor-stap meegenomen in de aanvraag. Hierbij worden, afhankelijk van het product of de producten die worden aangevraagd, gericht alle gegevens en documenten uitgevraagd die Rabobank nodig heeft voor de beoordeling van de aanvraag.

Carlo van der Weg, directeur Credion: “Al jaren is Topicus via haar Fyndoo Advise platform onze partner voor het verwerken en opstellen van maatwerk financieringsaanvragen, wij zijn dan ook verheugd dat nu ook de aanvragen voor Rabobank digitaal en efficiënt ontsloten kunnen worden vanuit Credion via Fyndoo.”

Binnen Fyndoo Advise wordt getoetst of een ondernemer in aanmerking komt voor één van de geselecteerde financieringsoplossingen op basis van onder andere het te financieren bedrag, het financieringsdoel, de looptijd en de sector. 

“Door alle benodigde informatie aan de voordeur uit te vragen, ontvangt de Rabobank Intermediairdesk in één keer een compleet dossier. Zo hoeft de financier niet terug naar de klant voor additionele informatie of documenten. Doordat deze data bovendien al getoetst wordt, weet de ondernemer snel waar die aan toe is. De adviseur kan, indien de aanvraag nu nog niet past, met behulp van de ingebouwde prognosemodule effectief aan de slag met advies om samen te werken aan de financierbaarheid van de ondernemer”, aldus Jamie Burink, Businessline Manager zakelijk financieren bij Topicus. 

Scenarioanalyse

Voor de adviseur biedt het gebruik van Fyndoo Advise meer voordelen. Naast de kredietaanvraagmodule, waarmee één kredietaanvraag direct bij meerdere geldverstrekkers kan worden ingediend, heeft de adviseur beschikking over een robuuste scenarioanalyse -tool. Hiermee kan hij verschillende (financierings)opties met elkaar vergelijken en ook in brede financiële context bekijken of financieren verstandig is, en welke financieringsoplossingen het beste passen in de specifieke situatie van de klant, gegeven het financieringsdoel, financiële situatie van de ondernemer en bijvoorbeeld de sector waarin de ondernemer actief is.

Op basis van enkele handelingen simuleer je wat het meest gunstig is: leasen of lenen. Wat doet dat bijvoorbeeld met de liquiditeit? Is er, onder andere op basis van de klantverwachting, voldoende cashflow beschikbaar om aan de bijkomende financieringslasten te voldoen? Wat als de looptijd met een jaar wordt verlengd? Een belangrijk aspect in het kader van de zorgplicht. 

Op basis van enkele handelingen simuleer je wat het meest gunstig is: leasen of lenen.

Met Fyndoo Advise kan de financieringsaanvraag ook kwalitatief onderbouwd worden, zodat geldverstrekkers met een gerust hart kunnen vertrouwen op het advies dat de intermediair heeft gegeven gedurende de begeleiding van de financieringsaanvraag.

De producten die Rabobank aanbiedt via Fyndoo Advise zijn een lening, bedrijfshypotheek, rekeningcourant en lease. Deze financieringsoplossingen zijn in de pilotfase exclusief aan te vragen door financieel adviseurs die aangesloten zijn bij franchiseorganisatie Credion.