Ook de hypotheekbranche moet improviseren

19 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Er zijn nauwelijks meer fysieke afspraken tussen consumenten en hypotheekadviseurs. In plaats daarvan stappen velen over op videobellen, waardoor de kans op besmetting met corona in elk geval op die manier tot nul gereduceerd wordt. Ook gaan sommige hypotheekadviseurs of -verstrekkers soepeler om met het formeel bevestigen van afspraken, bijvoorbeeld via email in plaats van middels een handtekening.

Het is te verwachten dat de verkoop van het aantal huizen de komende maanden gaat afnemen. Er heerst veel economische onzekerheid en zeker de komende weken zal het aantal bezichtigingen in heel Nederland vermoedelijk op twee handen te tellen zijn. Er zijn echter ook groepen die tot zeer recent een bod hebben gedaan dat geaccepteerd is en die nu de financiering moeten gaan regelen. Digitale hulpmiddelen bieden uitkomst. 

“Met elkaar hebben we een grote verantwoordelijkheid naar onze klanten en onze 900 collega’s. De gezondheid en inzetbaarheid van onze medewerkers is erg belangrijk”, zegt Carina Kloet van hypotheekadviseur De Hypotheker. ,,Afspraken op onze vestigingen vervangen we graag zoveel mogelijk door telefonische gesprekken of beeldbellen. De dienstverlening blijft dus voor alle klanten beschikbaar.” Het is overigens niet verboden om fysiek langs te gaan bij vestigingen van De Hypotheker, al gelden wel strikte regels rond hygiëne zoals geen handen schudden en afstand houden tot elkaar. Identificatiebewijzen mogen bijvoorbeeld niet digitaal worden aangeleverd. 

Het is natuurlijk niet alleen dat hypotheekkantoren zelf fysiek contact tot een minimum willen beperken. De consumenten zelf zijn evenmin happig om de deur uit te gaan. En dat kan tot vervelende situaties leiden..”In theorie zou dat ertoe kunnen leiden dat een renteaanbod niet op tijd kan worden geaccepteerd en dat de aankoop van een huis niet doorgaat. Dat moeten we voorkomen, dus de termijnen zijn versoepeld”, aldus Chris Oosterling van MUNT Hypotheken in het AD.

Terwijl het contact beperkt moet worden, wordt de nood aan deskundig hypotheekadvies juist hoger, betoogt Oosterling. Er is immers een nieuwe economische realiteit, met bijzonder veel onzekerheden op zowel de korte als de lange termijn. Dat brengt nieuwe en potentieel hogere risico’s met zich mee.