NHG versoepelt regels uitkopen partner bij scheiding

25 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) versoepelt de regels voor het opnemen van een extra lening in een nieuwe hypotheek bij stellen die uit elkaar gaan. Door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen vijf tot tien jaar staan betrokkenen vaak met hun rug tegen de muur. Een duur consumptief krediet is vaak de enige mogelijkheid voor op korte termijn snel veel geld lenen. NHG wil dat voorkomen en start met een beheertoets, die niet controleert wat iemand maximaal kan lenen, maar of iemand de lasten nog kan betalen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) scheiden er jaarlijks zo’n 35.000 stellen in Nederland. Naast een hoop persoonlijk leed is er meestal ook sprake van het nodige financiële leed, zeker wanneer stellen samen een huis gekocht hebben. De ander uitkopen is dan een oplossing, maar uitkopen is niet altijd even eenvoudig. Bovendien leiden de stijgende huizenprijzen ertoe dat het ‘uitkoopbedrag’ ook steeds hoger wordt. 

Vangnet

Een scheiding is volgens de cijfers van NHG de meest voorkomende reden dat men een woning in de verkoop doet of moet doen. Meer dan bijvoorbeeld het overlijden van een partner of het kwijtraken van een baan. “Door de opgelopen prijzen en het tekort aan huurwoningen kunnen twee mensen lastig een nieuw huis vinden. Terwijl NHG juist is bedoeld als vangnet voor woningbehoud. Twee mensen komen op straat. Dat zat ons dwars”, citeert De Telegraaf klantmanager René van der Heeft van NHG. 

NHG onderzocht daarom mogelijkheden die in elk geval één van de twee van een voormalig stel in het huis kan laten blijven wonen. Mogelijkheden die ook de ander meer kansen biedt om weer wat nieuws te vinden. “Het lukt in veel gevallen niet om een extra lening in een nieuwe hypotheek mee te nemen”, zegt Van der Heeft tegenover de krant van wakker Nederland.. “Mensen moeten dan een consumptief krediet afsluiten, waarbij de maandelijkse lasten fors hoger uitpakken. Dat is wrang, omdat die lasten minder hoog zouden zijn als de extra lening in de hypotheek kon worden meegenomen.”

Bij hypotheek optellen

Via de zogeheten beheertoets stelt NHG vast of iemand in zijn eentje de maandelijkse lasten alsnog kan betalen. Een wezenlijk andere insteek dan kijken wat iemand maximaal kan lenen volgens de geldende normen. NHG onderhoudt hierbij nauw contact met de hypotheekverstrekker in kwestie. Die moet kunnen onderbouwen dat iemand extra lasten ook daadwerkelijk kan dragen. Is dat het geval, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor het uitkopen van de ex-partner bij de hypotheek mag worden opgeteld.