Banken: Miljarden strop sluiting verzorgingshuizen

02 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Het kabinet hoopt veel geld te besparen door verzorgingshuizen te sluiten en ouderen langer thuis te laten wonen. Sluiting van verzorgingshuizen kan de overheid echter veel geld gaan kosten. Doordat nog lang niet afbetaalde verzorgingshuizen leeg komen te staan, wacht de zorgsector een strop. Dat schrijft dagblad Trouw.

Banken verwachten miljarden afschrijvingen

Onderzoeksbureau Berenschot maakte eind vorige maand bekend dat door de hervormingen in de langdurige zorg op basis van nieuwe berekeningen naar schatting zeshonderd verzorgingshuizen met sluiting worden bedreigd. Banken zijn bang dat ze een deel van de miljarden die ze in de zorgsector hebben uitstaan, niet terugkrijgen als instelling door sluiting van verzorgingshuizen hun schulden niet kunnen betalen.  

Verzorgingshuis

Banken willen compensatie zorginstellingen

“Om de schade te kunnen dekken, zou de overheid met een compensatie voor zorginstellingen over de brug moeten komen”, zegt Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg bij de Rabobank en voorzitter van de werkgroep Gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegenover Trouw. De hoogte van het bedrag wil hij niet noemen, maar als de regering niet met compensatie komt stappen de instellingen naar de rechter. Dat is onvermijdelijk volgens Van Schaik. Bovendien maken ze een goede kans bij de rechter zegt hij in dagblad Trouw.

Bezuiniging komt als Boemerang terug

Van Schaik vreest echter volgens dagblad Trouw, dat de overheid niet van plan is om de zorginstellingen te compenseren. In dat geval zou de bezuinigingsoperatie wel eens als een boemerang bij diezelfde overheid terug kunnen komen, voorspelt Van Schaik. Volgens van Schaik, in dagblad Trouw, staat de overheid via een omweg garant voor de leningen. Als te veel zorginstellingen het niet meer kunnen bolwerken, ontstaat er een situatie waarin de overheid de schade moet betalen.

Waarborgfonds Zorgsector maakt zich zorgen

Ook bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) zijn ze niet gerust op de plannen. “Wij zijn opgericht om de gevolgen te kunnen opvangen als een zorginstelling failliet gaat, als een soort verzekering. Maar niet voor om gevolgen op te vangen van zo veel sluitende verzorgingshuizen. Nederlanders kunnen zich ook niet verzekeren tegen overstroming”, zegt Herman Bellers, directeur van Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) tegenover dagblad Trouw.

Waarborgfonds Sociale Woningbouw maakt zich zorgen

Verder maakt ook het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zich zorgen. Omdat veel corporaties verzorgingshuizen aan zorginstellingen verhuren, lopen zij nu ook risico’s. Brigitte van Hoesel, directeur Waarborgfonds Sociale Woningbouw waarschuwt dat de overheid nog een verrassing wacht, aangezien er sinds 1999 een overeenkomst tussen de overheid en de corporaties bestaat waarin staat dat de overheid niet zomaar kan beslissen om de capaciteit van verzorgingshuizen te verminderen. Indien een andere bestemming minder oplevert, dient de overheid het verschil te betalen en als een pand wordt verkocht, moet de overheid het bedrag aanvullen tot de boekwaarde.