Welten voorziet banken in versneld tempo van specialisten CDD

05 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Detacheerder Welten en uitkeringsinstantie UWV slaan de handen ineen door CDD-analisten op te leiden voor de financiële sector. Met name banken zitten te springen om gekwalificeerde krachten en waar mogelijk laten ze niet na om iemand bij de concurrentie weg te lokken. Er staan momenteel vele honderden vacatures open, vacatures die moeilijk vervuld kunnen worden.

“De nood is echt hoog. De banken moeten versneld door al hun dossiers heen”, stelt Chris Baelemans, CEO van Welten. “Er wordt van alle kanten getrokken aan de beschikbare CDD-analisten. Die stappen voor een hogere beloning over naar een andere bank. Dat lost het personeelstekort niet op.” Baelemans spreekt niet ten onrechte van een regelrechte hausse. Samen met uitkeringsinstantie stoomt Welten daarom een nieuwe lichting CDD-professionals klaar, maar pleit wel voor een duurzame oplossing.

Perspectief bieden

Baelemans: “We willen mensen een ontwikkelperspectief op lange termijn geven.” De vraag naar CDD’ers is momenteel echter zo groot dat het hier en daar tot gekte leidt. De situatie trekt bovendien bedrijven aan die weinig meer doen dan cv’s schuiven, in de hoop zo snel mogelijk veel commissie te kunnen verwelkomen. Dat leidt er helaas niet altijd toe dat iedereen op de juiste plek komt te zitten. Daarbovenop komen de vaak iets te fantastische vacature-omschrijvingen. Het verschil tussen geschetste werkzaamheden en de dagelijkse realiteit heeft menig startend CDD’er alweer snel de handdoek doen werpen. 

Er zijn in de laatste tien jaar behoorlijk wat mensen de bankensector uitgestroomd en daar zit ongetwijfeld nog talent tussen dat momenteel heel goed te gebruiken is. Maar ook mensen met een andere achtergrond komen in aanmerking. “Het gaat om mensen met de nodige werkervaring, die om welke reden dan ook even buiten het arbeidsproces staan”, zegt Michiel Aangenendt, namens Welten de regisseur van het traject. “Slimme mensen, die een flinke potentie bezitten, maar op het gebied van CDD starter zijn. Daar zitten voormalige juristen bij, journalisten, makelaars, managers, enzovoort. We ontginnen een doelgroep waar banken lastig toegang toe hebben en waar ze uit zichzelf niet zo snel aan zouden denken. Banken kijken primair naar diploma’s, wij kijken meer naar werk- en denkniveau, competenties en motivatie.”

Hoe ziet een selectieproces eruit? Deze duurt in beginsel drie dagen. Na een speeddatesessie en een nadere kennismaking volgt een bootcamp. Wie daar doorheen komt, stroomt door naar het opleidingstraject dat één week duurt. Het programma bestaat mede bij de gratie van Dukers & Baelemans, het opleidingsinstituut dat onderdeel is van Welten. De opleiding besteedt veel aandacht aan geografische risico’s en organisatiestructuren. Kandidaten leren bovendien hoe ze effectief een klantreview schrijven, zodat ze na de opleiding direct inzetbaar zijn. Dan alleen nog even door de screening van banken heen en in potentie kunnen banken binnen een maand over nieuw en gekwalificeerd personeel beschikken. 

Enkel winnaars

“De samenwerking levert alleen maar winnaars op”, is de overtuiging van Ruben Ham van het UWV. “Allereerst de werkzoekenden natuurlijk. Die krijgen kans op een baan en ontwikkelperspectief. De banken krijgen toegang tot ervaren mensen, die na een opleidingstraject direct aan de slag kunnen. Bij het invullen van die vacatures besparen ze flink wat kosten en ze vergroten hun maatschappelijke relevantie. Welten, tot slot, boort een heel nieuw potentieel aan detacheringskrachten aan. Het succes in de regio Zwolle belooft veel voor de nabije toekomst.”