Nieuwe detacheerder Assets Only gespecialiseerd in CDD, KYC en AML

31 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Assets Only wil partner worden van financiële instellingen in de zoektocht naar talentvolle witwascontroleurs. En niet alleen talentvol, bij voorkeur ook professionals die zich voor langere tijd willen committeren aan het werk. Het bedrijf werd 1 januari opgericht en is onderdeel van Financials Assets.

Financiële instellingen zetten momenteel alle zeilen bij om hun afdelingen die witwassen moeten bestrijden enigszins gevuld te krijgen en te houden. Dat valt nog niet mee, want ze vissen in een lege vijver. Het verloop is bovendien bovengemiddeld hoog, iets wat niet in de laatste plaats komt door te hoogdravend geschreven vacatureteksten die de realiteit onvoldoende weerspiegelen. De antiwitwaskoorts trekt veel nieuwe partijen aan die kansen zien. Assets Only is één van deze partijen en is specifiek opgericht voor de detachering van antiwitwas-professionals. 

Assets Only wil bijdragen aan een duurzame bezetting van antiwitwas-afdelingen van financiële instellingen. De vraag naar geschikt personeel is erg hoog en zal dat ook nog wel een tijdje blijven. Vaak zijn het dezelfde afkortingen die lezers en toehoorders om de oren vliegen: AML (anti money laundering), KYC (know your customer) en CDD (customer due diligence). De afkortingen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Ze overlappen elkaar ook en in de basis dienen ze allemaal hetzelfde doel, namelijk het bestrijden en liefst voorkomen van witwassen. 

Hoog verloop tegengaan

Het hoge verloop en vermeend lage betrokkenheid van antiwitwas-professionals is directeur en medeaandeelhouder Reinier Roosen een doorn in het oog. “Veelal hoogopgeleide medewerkers wordt het werk spannender voorgeschoteld dan het in werkelijkheid is en een duidelijk carrièreperspectief ontbreekt. Dit zorgt voor een groot afbreukrisico, dat moet anders. Medewerkers zijn best bereid een tijdje minder spannend werk te doen, zolang ze nauw betrokken worden bij de strategie en een perspectief hebben waar zij naartoe kunnen groeien.”

Om dit te bereiken introduceert Assets Only het meester-gezel principe, in de volksmond misschien beter als ‘buddy systeem’. Roosen: “Het principe is eeuwenoud en wordt in diverse andere beroepsgroepen met succes toegepast. Wij geven hier onze eigen twist aan.” Nieuwe medewerkers worden gekoppeld aan meer ervaren specialisten, die hen de fijne kneepjes bijbrengen. Die specialisten – ofwel ‘meesters’ – komen uit het eigen executive search netwerk van het overkoepelende Financials Assets.