Klanten Julius Bär kunnen nu beleggen in crypto’s

29 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Julius Bär start vanaf deze week met het aanbieden van dienstverlening in crypto’s. Begin 2019 kondigde de Zwitserse vermogensbeheerder al aan, maar het wachtte nog op groen licht van de nationale toezichthouder. De diensten worden aangeboden via Seba Bank, een eveneens Zwitserse fintech-onderneming, waarin Julius Bär aandeelhouder is. 

De tijd dat bitcoin, ripple en meer exotische cryptocurrency het gesprek bij de koffieautomaat domineerden ligt alweer even achter ons. De dagelijkse hoeveelheid verhandelde cryptocurrency ligt een stuk lager en wie ze nog ergens op een balans heeft staan, laat ze ook staan in de hoop dat ze weer meer waard worden. In deze tussentijd van normalisering hebben bedrijven echter niet stilgezeten en zijn ze verder gegaan met de ontginning van crypto-land, waaronder dus Julius Bär en Seba.

Groeiende behoefte

Vorig jaar stelde Julius Bär dat er onder klanten een groeiende behoefte zou zijn om het investeringsportfolio uit te breiden naar digitale assets, zoals cryptocurrency. De vermogensbeheerder sprak ook de verwachting uit dat deze assets steeds meer geaccepteerd zouden worden. Om überhaupt iets te kunnen doen in deze tak van sport was echter wel toestemming nodig van toezichthouder Finma. Die toestemming is er inmiddels, Seba heeft een licentie ontvangen en daarmee kan het in praktische zin aan de slag.

De tijd zal het leren of er inderdaad zoveel klanten behoefte hebben aan investeren in digitale assets. Mocht dat inderdaad het geval blijken en goede rendementen opleveren, dan zullen wellicht meer schapen over de dam gaan. In Nederland volgt toezichthouder DNB bedrijven die zich bezighouden met crypto’s met argusogen. Sinds begin dit jaar vallen cryptobedrijven direct onder het integriteitstoezicht van de centrale bank. Ze moeten beschikken over een registratie.  

Wallie

In Nederland deden vorig jaar geruchten de ronde dat ABN AMRO zou werken aan crypto-dienstverlening, via een specifieke wallet genaamd Wallie. Dat initiatief is nooit echt van de grond gekomen. Volgens communicatie van de bank was er zelfs nooit een project geweest en waren gelekte afbeeldingen slechts bedoeld om te prikkelen. Hoe het ook zij, er zijn vooralsnog geen gevestigde Nederlandse financiële instellingen die de stap naar crypto durven of willen maken.