ING bij meest duurzame bedrijven van 2020

24 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING wordt door onderzoeker Corporate Knights geschaard onder de meest duurzame bedrijven van 2020. Het Canadese bedrijf heeft daarvoor een lijst opgesteld met honderd bedrijven die allemaal een omzet van tenminste $1 miljard. Vooral Deense bedrijven blinken uit. Er staan drie Deense bedrijven bij de eerste zes.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd tijdens het World Economic Forum (WEF), dat deze week plaatsvindt in het Zwitserse Davos. Het WEF is bij uitstek een gelegenheid om zulke rapporten te verspreiden. Enerzijds omdat veel leiders van bedrijven uit de lijst aanwezig zijn, anderzijds omdat ook veel leiders van bedrijven die niet in de lijst staan aanwezig zijn en het mogelijk als motivatie zijn om er ook in te komen. 

21 indicatoren

Corporate Knights maakt gebruik van 21 indicatoren op het gebied van duurzaamheid, dat zoals bekend vele terreinen kan omvatten. Die 21 indicatoren zijn opgedeeld in drie pijlers, namelijk ‘resource management’, ‘financial management’ en ‘employee management’. Onderzocht wordt bijvoorbeeld hoe bedrijven omgaan met energie, afval of waterverbruik. Op financieel vlak gaat het onder meer om de innovatiecapaciteit, de verhouding van het salaris van de CEO ten opzichte van het gemiddelde salaris en de status van de pensioenen. Ten slotte draait het om goed werkgeverschap, bijvoorbeeld het uitdragen van diversiteit, de hoeveelheid verloop en verzuimratio’s. 

In de lijst van Corporate Knights komen drie Nederlandse bedrijven voor. ING eindigt zelfs op een zevende plaats en mag zich dus scharen onder de internationale elite. Een notering waar de oranje bank onverholen trots op mag zijn. ING is tevens de hoogst genoteerde bank. Een jaar eerder stond ING nog op plek #35. De andere Nederlandse bedrijven in de lijst zijn op plek #40 telecombedrijf KPN en op plek #45 fijnchemieconcern DSM. 

Denemarken boven

Deense bedrijven vormen in deze lijst echter de maat van alles. Er eindigen maar liefst drie Deense ondernemingen bij de eerste zes. Verderop in de lijst volgen nog twee Deense bedrijven. Energiebedrijf Ørsted topt de Global Top 100. Het bedrijf investeerde hevig in windparken en wist zijn CO2-emissies met 83% te reduceren. De helft van de score die het bedrijf behaalt komt voort uit producten en diensten die ten goede komen aan het milieu of de samenleving. De nummer #2 Chr. Hansen Holding is eveneens afkomstig uit het Scandinavische land. Het biotechnologiebedrijf ontwikkelt natuurlijke oplossingen voor de voedsel-, farma- en landbouwindustrie. Nummer #6 Novozymes is eveneens actief in de biotechnologie en ontwikkelt industriële enzymen, micro-organismen en biofarmaceutische producten. 

Het volledige overzicht van de Global Top 100 is te vinden op de website van Corporate Knights