Fintech-arm Rabobank investeert in Britse online hypotheekmakelaar

21 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Via investeringsvehikel Rabo Frontier Ventures investeert de bank in Trussle, een Britse online hypotheekmakelaar. Een hypotheekaanvraag bij Trussle geschiedt zonder papierwerk en een bankkantoor, in plaats daarvan online met eventueel telefonische ondersteuning. Op basis van het risicoprofiel scant een algoritme zo’n 12.000 producten van een kleine honderd hypotheekaanbieders op passendheid. 

Rabobank voorziet Trussle van nieuw kapitaal en neemt via Rabo Frontier Ventures (RFV) deel aan een financieringsronde van £7,5 miljoen. De bank trekt samen op met enkele andere grote investeerders, zoals Goldman Sachs en Finch Capital. Het is een goed voorbeeld van het verschijnsel waarbij banken en fintech-ondernemingen niet automatisch concurrenten zijn van elkaar, maar juist samenwerking zoeken om er allebei beter van te worden. Trussle ziet groeikapitaal tegemoet, voor Rabobank openen nieuwe deuren naar technologie die het op termijn zelf ook in kan zetten voor aanscherping van eigen hypotheektrajecten. 

Een hypotheekaanvraagtraject staat in de perceptie bekend om veel papierwerk, stroperigheid en een delicate balans tussen hoop en wanhoop. Diverse bedrijven hebben zich de laatste jaren gericht op vereenvoudiging van het proces, wat in de basis vaak neerkomt op versnelling. Trussle – een in 2015 opgerichte Britse partij – is één van zulke partijen en wil met behulp van technologie nieuwe standaarden zetten in gebruiksgemak. 

“Een huis bezitten moet stabiliteit en vrijheid betekenen. Helaas is de realiteit dat het aanvragen van een passende hypotheek vaak leidt tot stress, ongemak en onvoldoende transparantie”, aldus Simon Williams, voorzitter van Trussle. “Sinds de lancering van Trussle in december 2015 hebben we duizenden huiseigenaren geholpen aan een passende hypotheekdeal. Maar er ligt nog voldoende werk om de sector revolutionair te veranderen." Williams geeft verder aan dat Trussle zich in een cruciale fase bevindt en dat de investering zal helpen in het sneller, eenvoudiger en transparanter maken van hypotheekaanvraagprocessen. 

Groot pijnpunt

Harrie Vollaard, hoofd van Rabo Frontier Ventures, ziet de uitdagingen die overwonnen moeten worden bij het verkrijgen van een hypotheek. “Het proces is een van de grootste pijnpunten in de financiële industrie. Trussle loopt voorop in de manier waarop mensen hun hypotheek aanvragen en verkrijgen door het gebruik van technologie om hypotheken slimmer, sneller en eerlijker te maken. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Trussle in hun volgende fase om het aanvraagproces voor hypotheken verder uit te bouwen, evenals extra services om klanten nog beter te ondersteunen."

Gerelateerd:
Ruime verdubbeling waarde tech-fonds Rabo Frontier Ventures