ING sluit deal met investeerder NSI over nieuw pand van 35.000 m2

07 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING en NSI hebben een samenwerkings- en huurovereenkomst gesloten voor de bouw van een nieuw kantoorpand met een oppervlakte van 35.000 m2. ING neemt voor een periode van vijftien jaar 31.000 m2 af, de rest valt onder het flexibele kantorenconcept HNK. Het pand moet verrijzen in het nieuwe innovatiedistrict Cumulus Park, nabij station Amsterdam Bijlmer Arena, op de plek van het huidige Laanderpoortgebouw.

Cumulus Park is het nieuwe innovatiedistrict van Amsterdam Zuidoost en het is daar waar het nieuwe pand moet verrijzen. Cumulus Park is een samenwerkingsverband van meerdere partijen die elk vanuit een eigen discipline of expertise opereren, teneinde oplossingen op het gebied van urbanisatie en digitale identiteit te ontwikkelen. De gemeente, ING en de HvA zijn enkele van de initiatiefnemers. 

Versterkte band

Sinds 2012 is ING weer neergestreken in Amsterdam Zuidoost, nadat de bank het op een schoen lijkende pand op de Zuidas. De oranje bank zetelt al een tijdje in het kenmerkende Zandkasteel, maar verhuist zeer binnenkort naar een nieuw en modern pand aan de Frankemaheerd. Het Zandkasteel zal worden verbouwd tot een appartementencomplex. ING versterkt de band met het stadsdeel verder door een samenwerkings- en voorlopige huurovereenkomst te sluiten met vastgoedinvesteerder NSI.

Het nieuwe pand meet een kantooroppervlakte van 35.000 m2. Volgens de voorlopige huurovereenkomst huurt ING voor een periode van vijftien jaar 31.000 m2 van het totaal. De rest wordt opgeknipt in grotere en kleinere eenheden voor startups en scale-up die zich graag in de nabijheid van ING zetelen. 

Modern en toekomstbestendig

Anne de Jong, CIO van NSI, zegt over de samenwerking: “Dit is een belangrijke stap in een nieuwe en spannende fase voor NSI. We zijn trots om dit project samen met ING te realiseren. ING en NSI delen de passie om een modern en toekomstbestendig kantoor te creëren en de gedateerde 13.000 m² kantoorruimte, die NSI in 2017 heeft aangekocht, te vervangen.” Met het gebouw dat NSI in 2017 aankocht heeft De Jong het over ING Laanderpoort. Als alle vergunningen worden verstrekt, wil men in 2022 starten met de bouw van het nieuwe pand. De investeringskosten voor NSI liggen op €120 miljoen, exclusief de grond zelf.