Mastercard investeert in Zweedse fintech die CO2-voetafdruk betalingen vastlegt

12 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Zweedse fintech Doconomy stelt kaarthouders in staat om vast te leggen welke impact hun uitgaven op het klimaat hebben. Dat doet het in samenwerking met de Finse bank Ålandsbanken. Samen hebben zij de Åland Index opgezet, waarmee uitgaven langs een CO2-meetlat gelegd worden. Mastercard ziet heil in het idee en breidt zijn investeringen in Doconomy verder uit.

De bouw van de Åland Index startte in 2016 met de doelstelling consumenten bewust maken van hun invloed op de aarde. Uiteraard is er een flinke berg aan onderliggende data nodig om tot een enigszins redelijke schatting te komen van de impact van uitgaven. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de index, door de Finse bank Ålandsbanken en de Zweedse fintech Doconomy. Mastercard investeerde eerder al in Doconomy en doet dat nu nogmaals, zo liet het Amerikaanse bedrijf weten na de klimaattop in Madrid. 

“Het tegengaan van klimaatverandering gaat boven elk bedrijf uit. Dit is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van belofte naar actie”, laat Mark Barnett optekenen, divisiehoofd van Mastercard UK, Ierland, Scandinavië en de Baltische staten. “Met behulp van wetenschap en hernieuwbare energie managen we onze eigen impact al. Nu kunnen we particuliere kaarthouders in hun dagelijkse leven bijstaan in hun eigen acties voor het klimaat.”

Consumenten in beweging krijgen

De Åland Index staat onder leiding van Helena Mueller, tevens mede-oprichter van Doconomy. Volgens haar heeft het banken en andere financiële instellingen tot nu toe ontbroken aan effectieve middelen om hun klanten op een positieve manier in beweging te krijgen. Inzicht krijgen in de gevolgen van hun uitgaven is wat dat betreft een welkome stap in de goede richting. 

Met de investering van Mastercard is het project verzekerd van ondersteuning van één van ‘s werelds grootste en bekendste financiële instellingen. Recent maakten twee grote banken ook bekend zich aan te gaan sluiten bij het initiatief van Ålandsbanken en Doconomy. Dat zijn Bank of the West uit Californië - onderdeel van BNP Paribas - en Nordea, de grootste bank van Scandinavië.