Veel aandacht voor low code tijdens Appian Europe 2019

19 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Op 3 en 4 december aanstaande organiseert het Amerikaanse tech-bedrijf Appian het inmiddels jaarlijks terugkerende event Appian Europe. Appian is pionier op het gebied van ‘low code’, een snelle en relatief laagdrempelige vorm van software-ontwikkeling via een platform. Tijdens de tweedaagse demonstreren experts van Appian het nut van ‘low code’ en maken bezoekers kennis met de nieuwste inzichten en mogelijkheden binnen deze technologie. Een technologie die ook de manier van software-ontwikkeling in de financiële sector op zijn kop kan zetten. 

Terwijl Sinterklaas en Pieterbaas zich in den lande opmaken voor Pakjesavond, vindt in Londen één van de grootste jaarlijkse events plaats op het vlak van ‘low code’. Organisator van het event is Appian, een Amerikaans bedrijf dat mede vooroploopt in de ontwikkeling van ‘low code’ technologie. Met deze vorm van software-ontwikkeling kunnen bedrijven hun technologische productie sterk versnellen en verhogen. Appian geeft zelfs een garantie af, namelijk ‘Idea to app in 8 weeks’. Alle diensten worden aangeboden via een Platform-as-a-Service model. 

Grafische manier van coderen

Eerst nog even over low code, want wat is het? De naam verklapt het wellicht al een beetje. Waar coderen doorgaans geassocieerd wordt met eindeloze regels tekst, doorspekt met tekens als =, <, >, { en } ligt dat bij low code iets anders. Low coding is een grafische manier van coderen en het ontwerpen van applicaties. Aan de achterkant van het kastje zijn applicaties opgebouwd uit visuele blokken. Het draait meer om configuratie met modellen dan om het traditionele schrijven van regels softwarecode, al is het nog steeds wel mogelijk om die laatste soort eraan toe te voegen. 

De vaakst genoemde voordelen zijn verhoging van de productie en verkorting van de doorlooptijd, twee parameters waar het hart van managers doorgaans harder van gaat kloppen. Het past wat dat betreft ook naadloos in Agile werkomgevingen. Ontwikkelplatforms voor low code zijn bovendien zeer cloud-vriendelijk, wat de ontwikkeling flexibel en goed schaalbaar maakt. Nog een voordeel is dat er geen bataljon aan IT’ers nodig is. Er hoeft immers veel minder code te worden geschreven, met normaal gesproken als vervolg dat het aantal bugs afneemt. Onderaan de streep zijn het uiteindelijk ook de lagere kosten die een rol spelen om over te stappen op low code ontwikkeling.

Michael Johnson

Low code kan worden toegepast in een veelvoud aan sectoren, waarvan de financiële sector er slechts één is. Tijdens Appian Europe 2019 - gehouden in het Intercontinental Hotel bij de O2-Arena - komen onder meer sprekers van de bankgroepen Lloyds en Santander aan het woord. Als speciale gastspreker - en iemand die alles weet snelheid - komt niemand minder dan ex-atleet Michael Johnson aan het woord, winnaar van Olympische titels en jarenlang wereldrecordhouder op de 200 meter en 400 meter sprint.