ING snelste stijger op ranglijst favoriete IT-werkgevers

21 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING heeft onlangs een prijs gewonnen voor snelste stijger op de ranglijst van favoriete IT-werkgevers in Nederland. De oranje bank steeg maar liefst 41 plaatsen ten opzichte van 2018 en eindigt op plaats #47 in de lijst van Universum Employer Branding. Daarmee staat ING nog wel drie plekjes achter Rabobank, maar ruim voor op ABN AMRO.

Er wordt wat afgedigitaliseerd in de huidige bankensector. Jaarlijks zijn de grotere banken bezig met tientallen grotere en kleinere IT-projecten, die stuk voor stuk bij moeten dragen aan een betere klantbeleving. Natuurlijk beconcurreren de banken elkaar, maar evengoed ondervinden ze concurrentie van grote tech-bedrijven of kleine fintechs. Om relevant te blijven zijn investeringen nodig, maar naast geldelijk kapitaal is ook menselijk kapitaal nodig in de vorm van kundige en talentvolle IT’ers.  

Klein aanbod

Het aanbod van deze groep professionals is klein in vergelijking met de vraag. Dat is fijn voor de IT’ers in kwestie, maar het vraagt van bedrijven actieve ‘employer branding’. Universum Global doet jaarlijks onderzoek naar het imago van bedrijven wereldwijd, in verschillende beroepscategorieën. Daarvan is STEM er één, wat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Banken staan zeker niet bovenaan het wensenlijstje van IT’ers, maar het goede nieuws voor ING is dat de oranje bank in deze categorie met stip de snelste stijger is. De bank stijgt van positie #88 naar plek #47.

Het zijn van de snelste stijger is een fijne prijs om te mogen ontvangen en het staat voor een zekere ontwikkeling. Toch zal men bij ING zeker nog niet tevreden zijn, want het kan nog steeds 46 plekjes beter. In de lijst van Universum staat Rabobank nog voor ING. De coöperatieve bank steeg eveneens, van plaats #59 naar plaats #44. In het geval van ABN AMRO is de ontwikkeling iets minder gunstig, daar de bank een plaatsje daalde tot #69. 

Rest de vraag wie er dan wel allemaal bovenaan staan als het kennelijk niet de banken zijn. Wellicht enigszins verrassend staat de Rijksoverheid bovenaan. Een vaker gehoorde klacht van IT’ers is dat ze bij banken teveel gehinderd worden door legacy-systemen en onwrikbare salarishuizen. Dat zal bij een omvangrijke organisatie als de Rijksoverheid niet veel anders zijn. Wat dat betreft zijn Google en Tesla als nummers #2 en #3 wel ‘usual suspects’.