Grootste deel tech-investeringen Britse banken gaat naar online veiligheid

17 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Britse banken besteden het grootste deel van hun investeringen in technologie inmiddels aan online veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Lloyds Bank. De keerzijde van digitale transformatie is dat banken en andere financiële bedrijven steeds aantrekkelijker worden voor cybercriminelen. Er valt immers steeds meer te halen.

Online beveiliging - of cybersecurity - is een voortdurend kat-en-muisspel. Steeds ontwikkelen cybercriminelen nieuwe aanvalsmethodes en steeds moeten bedrijven de aanvallen detecteren en af zien te weren. Is dat eenmaal gelukt, dan gaan criminelen op zoek naar nieuwe naieren en zo blijft de virtuele strijd doorgaan. Met nu en dan de aanvaller in het voordeel, dan weer de verdediger. Die strijd noopt financieel dienstverleners om een steeds groter deel van hun begroting te reserveren voor online veiligheid.

Snelle stijger

Lloyds Bank legde een honderdtal beleidsmakers uit de financiële sector de vraag voor wat volgens hun de grootste risico’s zijn voor de komende tijd. Met stip op één staat de brexit, die voor veel onzekerheid zorgt. In de eerste plaats omdat niet zeker is dat die er überhaupt komt, daarnaast is het de vraag hoe die brexit er dan uit gaat zien. Bredere onzekerheid over de economie en veranderende regelgeving volgen op de plaatsen twee en drie. Achter die drie thema’s komt cybersecurity, met stip gestegen in dit lijstje.

Grootste deel tech-investeringen Britse banken gaat naar online veiligheid

Die bezorgdheid vertaalt zich door naar de verdeling van budgetten, meer specifiek het budget voor investeringen in technologie. In een soortgelijk onderzoek verleden jaar was de verhouding tussen cybersecurity, verhogen van gebruiksgemak en verlagen van operationele kosten nog in balans. Inmiddels is cybersecurity voor 70% van de ondervraagden de hoogste prioriteit.

Toenemende risico’s

Online veiligheid heeft betrekking op verschillende aspecten van de technologische infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van phishing, het draaiende houden van alle systemen en de afscherming van (gevoelige) klantdata. “Financieel dienstverleners zijn vandaag de dag meer afhankelijk van technologie dan ooit tevoren”, aldus Robina Barker Bennett, hoofd Financial Institutions bij Lloyds Bank Commercial Banking. “Met deze snel voortschrijdende technologie nemen ook de risico’s van cybercriminaliteit toe en leggen ze nieuwe druk op de operationele activiteiten van financiële instellingen.”