Duitse bank geeft personeel dag verlof om te staken voor klimaat

11 september 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Duitse GLS Bank geeft op 20 september het personeel de dag vrij om mee te lopen met een klimaatmars. De ethisch-ecologische bank motiveert niet alleen het personeel om mee te lopen in een internationale klimaatmars, maar ook alle 230.000 particuliere én 25.000 zakelijke klanten. 

Het concept van de klimaatmars bestaat nog maar kort en toch weet inmiddels bijna iedereen wat daarmee bedoeld wordt. Met zijn allen de straat op om aandacht te vragen voor de staat van het klimaat. Volgens sommigen is het vijf voor twaalf, volgens anderen is het al ruim ná twaalven. De beweging is vooral bekend vanwege scholieren, zogeheten ‘klimaatspijbelaars’. Bedrijven houden zich nog relatief afzijdig van het fenomeen, maar de Duitse GLS Bank niet. De bank geeft medewerkers verlof om op 20 september mee te lopen in een klimaatmars.

GLS Bank - die niets te maken heeft met logistiek dienstverlener GLS - kan omschreven worden als een Duits equivalent van Triodos Bank. De twee banken zitten zelfs gezamenlijk in de Global Alliance for Banking on Values, opgericht in 2009. De coöperatieve bank groeit procentueel hard, maar is in absolute cijfers nog erg klein. Het balanstotaal bedroeg in 2018 zo’n €5,7 miljard, iets meer dan de helft van Triodos Bank. Dat betekent dat de positie van GLS Bank binnen de Duitse bankensector momenteel nog marginaal is. 

Activeren

Op vrijdag 20 september wordt wereldwijd gestaakt voor het klimaat, evenals dezelfde dag een week later. Voor de leiding van GLS Bank reden om ook het personeel vrijaf te geven om mee te lopen. De bank schrijft ook alle 230.000 particuliere klanten én 25.000 zakelijke klanten aan. “We willen helpen om mensen te activeren, in het bijzonder de vele werknemers in sociale en ecologische sectoren. Samen met de jeugd willen we concreet bijdragen aan klimaatbescherming”, zegt Thomas Jorberg, algemeen directeur van GLS Bank. “Hoe later we in gang schieten, hoe duurder het voor ons allemaal wordt.”