Derivatenhandel Londen deels onder toezicht VS

23 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een deel van de derivatenmarkt in het financiële district van Londen komt onder Amerikaans toezicht. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De in Londen gevestigde beurshandelsfirma ICAP, ’s werelds grootste makelaar van renteswaps gaat voortaan zijn in dollars gestelde over-the-counter (OTC) swaps tussen Londen en Amerika via een door de Verenigde Staten gecontroleerde marktplaats verhandelen.

Overeenkomst Amerikaanse en Europese toezichthouders

Amerikaanse en Europese toezichthouders kwamen in februari van dit jaar nog overeen dat Europese handelsplatformen die handelen in over-the-counter (OTC) derivaten nog drie jaar vrijgesteld zouden blijven van Amerikaans toezicht. Die periode was bedoeld om Europese en Amerikaanse regels goed te kunnen stroomlijnen.

Derivatenhandel Londen

Helft mondiale transacties vindt plaats in de City

De onmetelijk grote over-the-counter (OTC) markt is heel ondoorzichtig. Men gaat ervan uit dat deze markt de gevolgen van de financiële crisis in 2008 heeft versterkt. De Verenigde Staten zien de City, het financiële district van Londen, sinds de financiële crisis als een plek waar het gemakkelijk fout kan lopen, de zogenoemde ‘London loophole’. Over-the-counter (OTC) derivaten en swaps zijn een heel belangrijke pijler onder de Londense City. Dagelijks vindt hier de helft van de mondiale transacties plaats, met een immense waarde van 1,4 biljoen dollar (= €1 biljoen).

ICAP grootste makelaar renteswaps met besmet verleden

ICAP, de grootste makelaar van renteswaps ter wereld was betrokken bij de Libor-fraude affaire. Het beurshandelsbedrijf kwam in 2013 een schikking overeen met de Amerikaanse autoriteiten voor een bedrag van 65 miljoen dollar (= €47 miljoen). Met de Britse autoriteiten kwam ICAP een schikking overeen voor een bedrag van 22 miljoen dollar (= €16 miljoen). Bovendien wordt een kleine groep van makelaars van ICAP er nog van verdacht, te hebben samengewerkt met maximaal 15 van de grootste banken ter wereld om de ISDAfix, een benchmarknummer dat wereldwijd wordt gebruikt om de prijzen van renteswaps te berekenen, te manipuleren

ICAP’s dollar OTC swaps nu uitsluitend onder Amerikaans toezicht

De in dollars gestelde over-the-counter (OTC) swaps tussen Londen en Amerika zullen voortaan door ICAP alleen via een marktplaats onder Amerikaans toezicht verhandeld worden.