Nederlandse beleggers somber over nabije toekomst

02 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een meerderheid van de Nederlandse beleggers is somber over de nabije toekomst. Sterker nog, ze verwachten binnen vijf jaar een financiële risicovol en belegt daarom minder offensief. Opvallend is dat mannen hier meer op hun hoede voor zijn dan vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Connect Invest onder Nederlandse beleggers.

De mondiale economie verloopt altijd in golven, of desgewenst cycli. Tijden van grenzeloos optimisme worden afgewisseld met periodes van onvoorstelbaar pessimisme, inclusief bijbehorende economische realiteit. Die golfbeweging werd voor het eerst ontdekt door de Russische econoom Nikolaj Kondratiev. Kondratiev-golven hebben vooral betrekking op de lange termijn, maar ook op de korte termijn is er sprake van conjunctuur. De vraag die niemand kan beantwoorden is wanneer ze plaatsvinden en hoe heftig ze verlopen. Men kan alleen maar speculeren. Na de financiële crisis hebben de aandelenmarkten zich weer opgekrabbeld, maar volgens menig belegger staan minder vette jaren op het punt zich aan te dienen.

Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse beleggers verwacht binnen vijf jaar een nieuwe financiële crisis, die uiteraard ook zijn weerslag heeft op aandelenkoersen. “Al in januari van dit jaar gaf de Europese Centrale Bank aan dat het zich schrap zet voor een recessie. Een groot deel van de Nederlandse beleggers gaat nog verder en houdt rekening met een crisis”, zegt Pieter van Herk, mededirecteur van Connect Invest. “De economie heeft zich de afgelopen jaren zeer positief ontwikkeld en kan zeker gaan afvlakken maar het is goed mogelijk dat de economische ontwikkelingen worden verstoord door een financiële crisis.” 

Jongeren minder behoudend

Wat opvalt in de resultaten van het onderzoek van Connect Invest is dat jongeren tot dertig jaar minder zorgen hebben dan ouderen. Oudere beleggers blijken structureel behoedzamer dan jongere generaties. Dat kan te maken hebben met ervaringen. Hoe ouder iemand is, hoe meer economische crises die persoon heeft meegemaakt. De cijfers spreken voor zich. Van de Nederlandse beleggers onder de dertig is 43% de afgelopen periode minder offensief gaan beleggen. Van de Nederlandse beleggers boven de zestig ligt dit percentage op 61%. Substantieel hoger dus.

Veruit de meeste beleggers (81%) richt zich op rendement op de lange termijn. En hoe groter het belegde vermogen in eigen beheer, hoe meer waarde zij hieraan hechten. Interessant is ook de opkomst van het belang van duurzaam beleggen. Inmiddels geeft zes op de tien beleggers aan dat ze met hun beleggingen - naast rendement halen - ook een positieve invloed op de maatschappij willen uitoefenen.