Fusie tussen Knab en Aegon Bank bevestigd

27 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Knab en Aegon Bank gaan verder onder de naam van eerstgenoemde. Beide banken vallen al onder de vleugels van moederbedrijf Aegon en delen dezelfde bankvergunning. Volgens de bankverzekeraar biedt de fusie beide bankonderdelen meer mogelijkheden om te groeien, iets wat los van elkaar minder eenvoudig is. Het vernieuwde Knab gaat zo’n 650.000 klanten bedienen en zal onder leiding staan van Nadine Klokke. 

Knab is één van de jongste banken van Nederland. De bank ontstond pas in 2014, als onderdeel van Aegon. Knab is in de basis een online bank, het heeft geen zin om op straat te zoeken naar een vestiging. Voor wie dat tegenwoordig nog wil. Die digitale propositie heeft Knab geen windeieren gelegd. De bank timmert de laatste jaren gestaag aan de weg. Inmiddels herbergt de organisatie 350 man aan personeel. Dat gaan er nog een stukje meer worden, nu de organisaties van Knab en Aegon Bank ineen geschoven worden. Een markante stap in die zin dat de organisatie van een ‘oude’ bank wordt overgeheveld naar die van een ‘nieuwe’ bank.

Nieuw pand

Eind vorig jaar betrok Knab al een nieuw en groter kantoorpand, het Adam Smith-gebouw aan de A10 in Amsterdam-West. In eerste instantie omdat Knab op de oude locaties al uit zijn voegen barstte, maar vermoedelijk keek men op het hoogste bestuursniveau al verder vooruit. Ondertussen zijn de eerste medewerkers van Aegon Bank al gaan werken in Amsterdam, in plaats van Den Haag, de huidige zetel van Aegon Bank. 

De samenvoeging is vooral economisch ingegeven, al mag het volgens Aegon niet gezien worden als bezuinigingsoperatie. Moederbedrijf Aegon ziet meer groeikansen door schaalvergroting en efficiënter werken. Efficiënter werken betekent ook dat een bepaald aantal banen zal gaan verdwijnen. Hoeveel is nog niet exact bekend, maar het totaal aantal banen zal lager liggen dan de som van beide banken nu. Ook zal het productaanbod iets vernauwen, Knab gaat namelijk minder bemiddelingsdiensten leveren, zoals op het gebied van crowdfunding. De eerste signalen daartoe waren er in juni al. Volgens Aegon zit er meer rek in het bancaire deel dan op het gebied van adviesdiensten.  

“Het is een logische volgende stap om de kennis en kunde van Knab en Aegon Bank te bundelen. Dat gaan we doen onder de naam Knab. Knab heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en onderscheidt zich door innovatie en de hoge klantwaardering”, zegt Aegon CEO Edixhoven. De nieuwe combinatie zal geleid gaan worden door Nadine Klokke, die overkomt van ING.