Snelgroeiende fintech-sector maakt juristen nog schaarser

12 juni 2019 Banken.nl 4 min. leestijd

Er zit een sterke groei in het aantal vacatures voor juridische professionals. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal vacatures in 2019 tot nu toe met 35%. Dit blijkt uit cijfers van Jobfeed, dat alle geadverteerde vacatures in Nederland indexeert. Een groot deel van de toegenomen vraag is afkomstig uit de sterk opkomende fintech sector. Joyce Toeset van recruitmentbureau Robert Walters geeft tekst en uitleg over de situatie.

Vooral in en rond Amsterdam zijn veel fintechs te vinden, zowel startups als scaleups. Zij vestigen zich in de regio voor de combinatie van een sterke financiële sector, levendige startup-cultuur en hoogstaande technologische infrastructuur. Gezamenlijk zorgen ze voor een grote vraag naar talent. Uiteraard naar technisch talent, waarin ze een grote concurrent zijn voor traditionele financiële instellingen. Maar ook naar juridisch talent. De sector ontwikkelt snel en loopt al dan niet stelselmatig vooruit op bestaande wetgeving. Het leidt tot een stijgende vraag naar juristen. Volgens recruitmentbureau Robert Walters is de vijver met juristen aardig aan het opdrogen.

Snelgroeiende fintech-sector maakt juristen nog schaarser

Het is een bruisende sector met veel relatief kleine, internationale organisaties. Je hebt als jurist, vaak in de rol van Legal Counsel, een ontzettend grote impact op het succes van zo’n bedrijf”, zegt Joyce Toeset, Manager Legal Division bij Robert Walters. “Door de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van technologie en privacyregelgeving moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat alles compliant is met wetgeving en de organisatie een veilige koers vaart. Op commercieel vlak vereist de aard van de producten dat er diepgaande kennis op gebied van IT-licenties en contracten in de organisatie aanwezig is. Maar er is ook een regulerings-vrij gebied waarbinnen je moet adviseren, je bent steeds betrokken bij belangrijke keuzes die er gemaakt worden.“

Dit zijn volgens Robert Walters de juridische functies waar het meeste vraag naar is:

  • IT- Recht, waaronder licenties
  • Contractenrecht
  • Financieel & bancair recht
  • GDPR/AVG
  • Compliance

Banken en andere financiële instellingen dreigen een beetje de kop van jut te worden. Dat is namelijk de vijver waar veel fintech-bedrijven in vissen. Niet opmerkelijk, want daar zit natuurlijk een hoop kennis. Tegelijkertijd kampen banken met een minder goed imago als werkomgeving, wat de overstap naar een fintech kan versnellen. Toeset: “We zien dat fintech bedrijven veel legal counsels werven met ervaring binnen banken en financiële instellingen. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar inhouse commerciële ervaring of kennis van IT-licenties is voor sommige organisaties belangrijker.”

Arno Voerman, fintech-advocaat en partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne, is niet verrast over de cijfers van Jobfeed. Voerman: "Het actief zijn op de financiële markten kenmerkt zich door veel regels, niet alleen op het gebied van financieel toezicht, maar bijvoorbeeld ook ten aanzien van persoonsgegevens. Vanwege de complexiteit van de regelgeving zal het voor een jurist bij een FinTech nog best wel eens lastig blijken overzicht te houden. Voor in FinTech gespecialiseerde teams bij advocatenkantoren, zoals het FinTech-team van Van Doorne, biedt deze trend daarom vooral kansen. Een jurist bij een FinTech heeft natuurlijk een goede antenne voor de regels waar de FinTech mee te maken heeft en zal ook weten wanneer hij extern advies zal moeten inwinnen."

Dynamische en internationale mix

Toeset stelt dat het niet alleen de inhoudelijke uitdagingen zijn die een carrière in fintech interessant maken. De sector profiteert van een modern imago, waar ruimte is voor snelle persoonlijke ontwikkeling. Toeset: “Het is een dynamische, internationale mix van techneuten, financials en ondernemers. En de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Denk aan samenwerkingen met grote banken, crypto-currencies, Google Pay, de GlobalCoin van Facebook, heel opwindend allemaal. Er is natuurlijk ook een onzekere factor, want niet elk bedrijf gaat het succes brengen waarop gehoopt wordt. Als je graag een volledig uitgestippeld carrièrepad hebt kun je beter een andere sector opzoeken.”