Private leaseauto regelmatig geofferd voor verkrijgen hypotheek

05 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Een auto private leasen is iets wat steeds meer mensen doen, maar ook regelmatig het verkrijgen van een hypotheek in de weg zit. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk minder besteedbaar inkomen, wat resulteert in een lagere hypotheeksom. Niet zelden zien consumenten zich gedwongen een private leasecontract af te kopen, om de aankoop van een huis toch nog door te laten gaan. Vaak is dat een dure grap.

Adviseurs van De Hypotheekshop merken in toenemende mate klanten die een auto private leasen. Eind 2018 reden zo’n 150.000 Nederlanders auto via een dergelijke constructie. De maandelijkse leaseprijs is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren, waaronder catalogusprijs van de auto, aantal vrije kilometers en termijn van het contract. Ruwweg kost een middenklasser een consument zo tussen de €250 en €400 per maand. Voor een grote groep mensen niet zo’n probleem om op te hoesten, tot het moment dat ze in een hypotheektraject terecht komen.

Één op de zes

Harde cijfers ontbreken volgens De Hypotheekshop, maar sommige adviseurs geven aan dat private lease inmiddels bij één op de zes consumenten een rol speelt. Met name bij doorstromers. Als grove vuistregel voor het verminderen van de leencapaciteit stelt De Hypotheekshop één tot anderhalve keer de cataloguswaarde van de auto, enigszins afhankelijk van de duur van het contract en het afgesproken aantal kilometers per jaar.

Private leaseauto regelmatig geofferd voor verkrijgen hypotheek

De Hypotheekshop rekent voor welke invloed een private leasecontract kan hebben op de leencapaciteit voor een hypotheek. In het voorbeeld heeft een consument een contract voor 36 maanden, voor een bedrag van €250 per maand. Wanneer iemand een inkomen van €40.000 heeft en een rente van 2%, daalt de maximale hypotheek van €175.000 naar €144.000.

Niet iedereen heeft even €31.000 op de plank liggen om dat gat te dichten. Wie er in een laat stadium van het hypotheekaanvraagtraject achterkomt dat een private leasecontract de leencapaciteit ernstig vermindert heeft een probleem. Het komt dan ook steeds vaker voor dat zij op zeer korte termijn hun contract afkopen, wat vaak weer een prijzige kwestie is. Alles om een hypotheekaanvraag niet op het laatste moment te laten klappen.

Somber over komst meer voorlichting

Private leasecontracten voor auto’s zijn niet altijd BKR-geregistreerd. Er zijn voldoende partijen te vinden die leasecontracten uitdelen zonder BKR-registratie. Net als met studieschuld kan een private leasecontract in dat geval buiten het zicht van een hypotheekverstrekker gehouden worden. Is een leasecontract wel bekend bij het BKR, dan weet een hypotheekadviseur dat snel genoeg en neemt hij het mee in de berekening van de leencapaciteit. Wel of geen BKR-registratie, volgens De Hypotheekshop zouden autoleasebedrijven er goed aan doen om meer voorlichting te geven aan geïnteresseerde consumenten. Onder andere over wat het kan betekenen voor de aanvraag van een hypotheek. Een reële wens? Volgens De Hypotheekshop niet direct. Het druist namelijk lijnrecht in tegen de belangen van deze bedrijven, die baat hebben bij het verkopen van zoveel mogelijk leasecontracten.