Voormalig DNB-bestuurder Joanne Kellermann onder ede gehoord in zaak DSB

30 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Aanstaande maandag 3 juni hoort team Scheringa voormalig directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) Joanne Kellermann. Dat gebeurt op bevel van een rechter. Scheringa’s advocaat Geert-Jan Knoops hoort Kellermann specifiek over het weekend van 10 en 11 oktober 2009, waarin gevoelige informatie opzettelijk gelekt zou zijn, wat leidde tot het faillissement van DSB. Kellermann was ten tijde verantwoordelijk voor alle communicatie van DNB.

In de vroege ochtend van maandag 12 oktober 2009 verschijnen in dagbladen De Volkskrant en het FD berichten over een op handen zijnde van van DSB Bank, de bank van Dirk Scheringa. Volgens de verdediging van Scheringa was er op dat moment onvoldoende reden om aan te nemen dat DSB niet meer solvabel was en waren De Nederlandsche Bank en minister van Financiën Wouter Bos onterecht overtuigd van de val van DSB. Diezelfde dag nog wordt het voor klanten van de bank onmogelijk om tegoeden op te nemen. Een faillissement is onafwendbaar en zo geschiedt op 19 oktober 2009, een week na de bewuste maandagochtend.

Voormalig DNB-bestuurder Joanne Kellerman onder ede gehoord in zaak DSB

Dirk Scheringa heeft altijd volgehouden dat DSB te redden was en dat de bank failliet gepraat is. “We zijn kapot gemaakt”, zo luidt een gevleugelde uitspraak van Scheringa. Een groep ondernemers heeft later DS-claimstichting opgericht, met naar eigen zeggen als doel om Scheringa gerechtigheid, eerherstel en genoegdoening te geven. Vorig jaar hoorde de verdediging al vijf beleidsmakers die een rol speelden in de hele gang van zaken. Maandag komt daar Joanne Kellermann bij. Zij was destijds directielid bij DNB en hoofdverantwoordelijk voor de communicatie van de centrale bank.

Volgens Scheringa en consorten is in het bewuste weekend in oktober 2009 veel te openlijk gesproken over de val van DSB, terwijl het op de vrijdag die aan het weekend voorafging nog door het kabinet bestempeld werd als Staatsgeheim. DS-claimstichting stelt dat tijdens het weekend informatie over DSB gelekt is naar verschillende media. De negatieve publiciteit die daardoor ontstond veroorzaakte een bankrun en uiteindelijk de ondergang van DSB, aldus de verdediging. Knoops wil graag Kellermanns rol binnen de situatie in kaart brengen. Scheringa verwijt DNB onzorgvuldig handelen en medeverantwoordelijk voor de schade. Naast DNB zijn ook de AFM en de Staat formeel aansprakelijk gesteld, in een zaak die draait om een claim van maar liefst €830 miljoen.

Afwikkeling

In het persbericht over de zaak gaat DS-claimstichting ook nog in op de afwikkeling van DSB, die in handen is van Finqus. Volgens de stichting gaat het ‘extreem goed’ met de afwikkeling en zou uit stukken van de curatoren blijken dat de vorderingen van alle schuldeisers volledig voldaan kunnen worden.