Banken krijgen DSB-miljarden terug

09 november 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Naar verwachting zullen Nederlandse banken op termijn alle vorderingen die uitstonden bij DSB Bank terugkrijgen. In eerste instantie betreft het de volledige vorderingen zelf, zonder rente. Mogelijk blijft er geld over uit de afwikkeling van het faillissement en kunnen banken zelfs nog een deel van gemiste rente-inkomsten tegemoet zien.

DSB Bank werd in 2009 failliet verklaard, middenin de kredietcrisis die in 2007 was uitgebroken. De bank uit het Noord-Hollandse Wognum was in opspraak gekomen nadat duidelijk werd dat parallel aan hypotheekleningen klanten peperdure overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in de maag gesplitst kregen. Het geleende bedrag oversteeg de marktwaarde van woningen vaak zeer sterk. Dit was een doorn in het oog van Stichting Hypotheekleed, voorgezeten door Pieter Lakeman. Hij riep spaarders op hun geld van hun DSB-rekening te halen. De opzet werkte, want de bankrun veroorzaakte uiteindelijk het faillissement van de bank van Dirk Scheringa. Volgens Lakeman was dat de beste manier om nog meer slachtoffers te voorkomen. 

Alle DSB-vorderingen mogelijk terugbetaald

Tot een bedrag van €100.000 vielen spaarders onder het depositiegarantiestelsel, maar alles daarboven was weg. In totaal zagen banken en andere schuldeisers een bedrag van circa €4 miljard verdampen. Van die €4 miljard is inmiddels toch driekwart terugbetaald uit de boedel van DSB. In alweer het 35e faillissementsverslag spreken de curatoren uit dat ook het resterende miljard terugbetaald zal kunnen worden, “mits het huidige beleid met betrekking tot afwikkeling van de leningenportefeuille nog ten minste drie jaren gecontinueerd wordt.”

Overdracht leningenportefeuille

De leningenportefeuille die overbleef uit de as van DSB is sinds 2016 in beheer van Finqus, dat alle lopende zaken van DSB uitvoert. Voor een daadwerkelijke overdracht van de nog altijd winstgevende leningenportefeuille van DSB naar Finqus moeten echter eerst nog een aantal vergunningen volgen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en van De Nederlandsche Bank (DNB). Een overdracht geeft curatoren meer mogelijkheden om assets te verkopen en zodoende meer geld beschikbaar te maken voor het terugbetalen van vorderingen. Het is niet ondenkbaar dat hierdoor zelfs misgelopen rente kan worden uitbetaald.