Aanpak witwassen drukt winst ING in eerste kwartaal 2019

03 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING ziet de winst over Q1 2019 met 8,6% afnemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het uiteindelijke resultaat in het eerste kwart van dit jaar komt neer op €1.119 miljoen. De afname komt mede door verhoogde inspanningen en dus kosten op het gebied van de aanpak van witwassen en andere financiële fraude. Toch is topman Hamers tevreden over deze eerste meting.

Kijkend naar de begeleidende woorden van topman Ralph Hamers heeft de aanpak van witwassen inderdaad veel aandacht binnen de organisatie. “We hebben nu door de hele bank 2500 fulltime werknemers op ken-je-klant zitten, in alle segmenten en bedrijfsonderdelen”, tekent Hamers op. “We hebben een tool uitgerold waarmee mensen die negatief in de media voorkomen worden doorgelicht en we zijn begonnen gedragsrisico's te onderzoeken.”

Stroppenpot fors gespekt

Hoewel ING de exacte kosten voor antiwitwasbeleid niet specificeert lijkt bovenstaande uitleg van Hamers zeker debet te zijn aan de verminderde winst. Wel terug te vinden in de financiële resultaten is een toename in uitgaven aan personeel en ‘regulatory costs’. De oranje bank stopte bovendien €207 miljoen in een potje voor mogelijke kredietverliezen, een ruime verdubbeling van de €85 miljoen die ING hier vorig jaar voor boekte. Mogelijk houdt dit ook verband met de precaire situatie waarin Turkije momenteel verkeert. Van alle Nederlandse banken zou ING met afstand het grootste slachtoffer zijn mocht het daar echt helemaal fout gaan.

Aanpak witwassen drukt winst ING in eerste kwartaal 2019

Een tikje minder dan vorig jaar, maar er zijn ook diverse positieve indicatoren te ontwaren. “We zijn positief aan het jaar begonnen. Commercieel gezien tonen de resultaten een goed momentum”, aldus Hamers. Enkele voorbeelden daarvan zijn een toename in het aantal klanten (150.000 nieuwe primaire klanten, vooral in Duitsland en Oostenrijk) en verhoogde opbrengsten (2,7% stijging tot €4.576 miljoen). Het is aan gestegen kosten te wijten dat de onderliggende winst lager uitvalt.

Kaken op elkaar over Commerzbank

Hamers rept verder met geen woord over de vermeende interesse van ING in het Duitse Commerzbank. Volgens Duitse media zou de oranje bank recent avances hebben gemaakt richting de Duitsers. Onderdeel van die avances zou een verplaatsing van het hoofdkantoor van ING van Amsterdam naar Frankfurt zijn. ING bevestigt niets, maar het is nu ook niet zo dat de bank in alle toonaarden ontkent. Even afwachten dus.