Regering ziet niets in wetsvoorstel indammen salaris bankiers

29 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Kabinet en coalitiepartijen zien geen heil in een wetsvoorstel dat de salarissen van bankiers kan beperken. In het voorstel - uit de koker van GroenLinks - zou de minister van Financiën bijvoorbeeld goedkeuring moeten geven aan salarisverhogingen en de bonuswet verder aangescherpt. Volgens minister Hoekstra dreigt ‘politieke willekeur’ en strookt zo’n stap niet met het eigendomsrecht. Kabinet en coalitie steunen hem in zijn standpunt.

De salarissen van bankiers, specifiek in bestuurlijke functies, vormen een nationale zenuw. Er hoeft maar iets naar buiten te komen of de politieke stellingen worden weer ingenomen. Naar aanleiding van de ontwikkelingen vorig jaar - specifiek de kwesties bij ING en Van Lanschot - kwam GroenLinks met een voorstel om salarissen van bankiers verder te kunnen indammen. Bijna de hele oppositie steunde het voorstel, FvD en SGP uitgezonderd. Ze krijgen echter nul op het rekest, want minister Hoekstra ziet niets in het voorstel. De coalitiepartijen evenmin.

Wat is excessief?

Kernpunten van het wetsvoorstel zijn goedkeuring van de minister van Financiën voor salarisverhogingen van topbankiers en verdere aanscherping van de bonuswet. Initiatiefnemer Bart Snels ziet in de wet een soort ‘Zwaard van Damocles’, dat altijd dreigend boven een raad van commissarissen wanneer ze spreken over salarisverhoging. Het Kamerlid meent dat het excessieve verhogingen zal voorkomen, wanneer ze vooraf weten dat het toch afgekeurd zal worden. Blijft natuurlijk de vraag wat excessief is en daar komt Hoekstra om de hoek kijken.

Regering ziet niets in wetsvoorstel indammen salaris bankiers

"Je krijgt het levensgrote gevaar van politieke willekeur", aldus de minister. Hij is dan ook geen voorstander van het wetsvoorstel, evenmin als de rest van de coalitiepartijen. Daarbij stelt hij dat zo’n stap conflicteert met het eigendomsrecht. Hoekstra stelt dat de politiek niet gaat over de beloning van bankiers. De VVD vindt het eveneens onaanvaardbaar. De politiek zou de politiek niet zijn als leden van de oppositie stellen dat ook coalitiepartijen vorig jaar erg kritisch waren op de voorgenomen salarisverhoging bij ING, maar nu dus in hun hok blijven.

Bestaande alternatieven

Dat de regering en de coalitie niet instemmen met het wetsvoorstel wil overigens niet zeggen dat ze zelf tegen strenge regelgeving zijn als het gaat om salaris of bonus. De kwesties vorig jaar rond Hamers van ING en Guha van Van Lanschot waren ook Hoekstra een doorn in het oog. Hij stelde onder meer dat slecht was voor het vertrouwen in de financiële sector en was te spreken over het besluit van ING om de verhoging niet door te zetten. 

Eind vorig jaar stelde Hoekstra zelf al nieuwe en strengere beloningsregels voor. Hoewel hij geen bedragen noemt voor wat betreft de hoogte van het salaris, zijn er wel restricties omtrent het uitkeren en incasseren van aandelen. Deze mogen pas na vijf jaar worden verkocht. Vanzelfsprekend gaat dit oppositiepartijen niet ver genoeg. Ze moeten ook wel hoger inzetten, anders valt er immers geen politieke overwinning te halen. 

Zelf deed de financiële sector ook een duit in het zakje, waaronder meer toelichting over het meewegen van maatschappelijke factoren bij het voorstellen van salarisverhogingen. Bij monde van de NVB stellen banken echter niets te zien in een zogeheten ‘claw back’-regeling, waarbij met terugwerkende kracht salaris kan worden ingevorderd, wanneer bestuurders er overduidelijk een potje van hebben gemaakt.