FIS koopt branchegenoot Worldpay voor $35 miljard

28 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse betalingsverwerker Fidelity National Information Services (FIS) neemt branchegenoot Worldpay over voor een astronomisch bedrag van $35 miljard, exclusief schuldverplichtingen ter waarde van zo’n $8 miljard. De som komt dus uit op een formidabele $43 miljard. De overname past in een bredere trend binnen de wereld van betalingsverwerkers.

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat FIS branchegenoot Worldpay overneemt. Binnen de sector lijkt het adagium ‘eten of gegeten worden’ steeds doorslaggevender te zijn en de miljarden vliegen de bedrijven om de oren. Daar kan Worldpay over meepraten. Het bedrijf nam in 2010 Cardsave over, in 2013 Payments Century en in 2014 SecureNet. Effectief in 2018 viel Worldpay zelf ten prooi aan het Amerikaanse Vantiv, waar een bedrag van $13 miljard mee gemoeid was.

Opmerkelijk genoeg koos Vantiv ervoor om de eigen naam te laten voor wat die was en de naam Worldpay te voeren. Zo kan het zijn dat Worldpay feitelijk twee keer in twee jaar tijd wordt overgenomen, hoewel het huidige Worldpay eigenlijk het oude Vantiv is. Het huidige Worldpay verwerkt jaarlijks zo’n 40 miljard transacties, verdeeld over ongeveer 300 betaalmethoden en 120 valuta.

FIS koopt branchegenoot Worldpay voor $35 miljard

Met de deal is in zijn totaliteit $43 miljard gemoeid. Daarmee zal het vermoedelijk de grootste deal van het jaar worden binnen het financiële technologie-domein. Gebaseerd op het rapport ‘The Pulse of FinTech’ van KPMG waren de grootste deals van het afgelopen jaar respectievelijk $17 miljard, $14 miljard en $13 miljard. Nog niet eens de helft van het bedrag dat gemoeid is met het nieuws van deze overname.

De nieuwe combinatie heeft gezamenlijk een omzet van $12 miljard, mede door immer stijgende omzetten binnen e-commerce. “Schaal doet er toe in onze snel ontwikkelende sector”, zegt Gary Norcross, CEO van FIS. “Nadat de deal beklonken is, biedt de krachtenbundeling onze klanten een combinatie van schaalvoordeel, wereldwijde aanwezigheid en het breedste aanbod financiële oplossingen van de industrie.”