ING verdwijnt uit ING House aan Zuidas Amsterdam

11 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

In de loop van 2015 heeft ING zich volledig teruggetrokken uit het ING House aan de Zuidas in Amsterdam. Verzekeringstak Nationale Nederlanden trekt dan als laatste uit het opvallende kantoorpand, dat in 2002 in gebruik werd genomen door bankverzekeraar ING. Het gebouw gold toen als vlaggenschip van de bank.

Hoofdkantoor Nationale Nederlanden naar Haagse Poort in Den Haag

Tijdens de kredietcrisis kreeg ING staatssteun en werd onder dwang van de Europese Commissie gesplitst in een bank- en verzekeringstak. Als gevolg daarvan gingen eind 2012 alle hoofdkantoor afdelingen van ING terug naar het oude hoofdkantoor in de Amsterdamse Bijlmer. Sindsdien fungeerde het ING House alleen nog als hoofdkantoor van de verzekeringstak Nationale-Nederlanden. Het Nationale Nederlanden hoofdkantoor wordt van ING House in Amsterdam naar Haagse Poort in Den Haag verplaatst. De verhuizing zal in het tweede kwartaal van 2015 plaatsvinden. Dat maakte Nationale Nederlanden bekend. In het kantoorgebouw Haagse Poort bevinden zich al bedrijfsonderdelen van Nationale Nederlanden en ING Investment Management.

Hoofdkantoor dichtbij bedrijfsactiviteiten

“Door dit besluit brengen wij de functies van het hoofdkantoor dichterbij onze bedrijfsactiviteiten in Nederland en besparen wij tegelijkertijd kosten”, zegt Nationale Nederlanden bestuurder Lard Friese in een verklaring. Nationale Nederlanden is nu nog dochter van ING. Het is de bedoeling dat het bedrijf nog dit jaar afgesplitst wordt van ING en als zelfstandige eenheid naar de beurs wordt gebracht. Nationale Nederlanden blijft wel eigenaar van het kantoorpand, dat geschikt wordt gemaakt voor verhuur aan meerdere partijen. Met advocatenkantoor Lexence is al een overeenkomst gesloten.

Burgermeester van Aarsten verguld met met komst Nationale Nederlanden

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is heel blij met de komst van het hoofdkantoor van de financiële instelling. Volgens Van Aartsen is de komst van Nationale Nederlanden naar Den Haag “een vrucht van de investeringen in goede infrastructuur en het goede vestigingsklimaat. Ook onze vele internationale scholen helpen mee. Wanneer internationale bedrijven zoals ook Nationale Nederlanden naar Den Haag willen komen, is één van eerste vragen of er goede scholen zijn”, zegt Van Aartsen. Volgens Van Aartsen levert elke baan in het internationale bedrijfsleven in Den Haag ergens anders in de stad nog een baan op.