Fintech BEEQUIP succesvol in lease van zwaar materieel

01 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

In slechts drie jaar tijd heeft fintech BEEQUIP de omzet zien toenemen naar €250 miljoen en daarmee is de rek er volgens het bedrijf nog lang niet uit. BEEQUIP is actief in financiering van nieuw en gebruikt zwaar materieel voor bijvoorbeeld de bouw, de maritieme of de agrarische sector. De fintech bedient met name mkb-bedrijven die elders moeite hebben met het loskrijgen van externe financiering.

Landbouwmachines, hijskranen, containervervoerders, ze vallen stuk voor stuk onder de noemer zwaar materieel. Naast het dienen als voorbeeld voor speelgoed leveren de CAT’s, Hitachi’s en Liebherrs allemaal hun eigen specifieke bijdrage aan de Nederlandse economie. Veelal zijn het mkb-bedrijven die gebruik maken van dit soort machinerie. Niet zelden zijn de kosten ervan echter zo hoog dat kopen absoluut geen optie is. BEEQUIP springt in het gat van financiering en biedt de mkb-sector verschillende oplossingen.

Eigen software-oplossing

Via een zelf ontwikkelde software-oplossing kunnen ondernemers met behoefte aan zwaar materieel zelf een financieringsaanvraag doen. BEEQUIP beschikt over een uitgebreide eigen database. Met behulp van die database schat het bedrijf in wat de waarde is, wat de financiering naar eigen zeggen versnelt.

Fintech BEEQUIP succesvol in lease van zwaar materieel

Ondernemers die actief zijn in de landbouw, infra- of logistieke sector kunnen dus terecht voor financiering. Ze kunnen echter ook terecht voor liquide middelen. Dat zit als volgt. Ondernemers kunnen hun bestaande materieel onderbrengen bij BEEQUIP. Het bedrijf met de zeven hoofdletters koopt deze van de ondernemer, waarna deze zijn in essentie eigen materieel weer kan terugleasen. Ze zijn dan wel economisch eigenaar, maar niet juridisch eigenaar. “Het principe is heel simpel”, legt Linders uit, één van de oprichters van BEEQUIP. “Heb je bijvoorbeeld drie kiepwagens, dan kan je deze bij ons onderbrengen en terugleasen. Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop kan je direct gebruiken voor de aankoop van een vierde kiepwagen. Zo financier je je eigen groei, los van bijvoorbeeld een bankfinanciering. Deze kruisbestuiving tussen de klant en financiële middelen is een van de kernwaarden van BEEQUIP.”   

Groter dan totale crowdfunding-markt

De Rotterdamse fintech trekt een interessante parallel met crowdfunding, wellicht de meest bekende vorm van alternatieve financiering (AltFi). Met een portefeuille van bijna €400 miljoen biedt alternatieve financier BEEQUIP de Nederlandse economie meer financiering aan, dan de gehele Nederlandse crowdfunding branche bij elkaar.

“De basis van BEEQUIP blijft onveranderd: kennis van materieel, kennis van de financiering ervan en slimme ICT-oplossingen,” zegt Linders. “De kennis van gebruikt materieel komt van onze experts. Zij komen uit het veld en hebben verstand van de materieelwaarde. Het zijn stuk voor stuk mensen die gek zijn van kranen, graafmachines of andere voertuigen en de taal spreken van de mkb-ondernemers die bij ons leasen. Dit combineren we met financieringsmogelijkheden, software en een dosis gezond ondernemerschap. Dat maakt ons model schaalbaar, waardoor we snel kunnen doorgroeien.”