Crowdfunding platform Kickstarter start 29 april in NL

09 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Crowdfunding platform Kickstarter wordt op 29 april in Nederland officieel gelanceerd. Nederlanders kunnen meteen projecten aanmaken, maar de eerste projecten zullen pas op 29 april worden gelanceerd. Dat maakte het bedrijf bekend via de blog op hun website. De komst naar Nederland van Kickstarter werd eerder dit jaar in begin februari al aangekondigd

Belemmeringen weggenomen

Tot voor kort konden alleen mensen uit de VS, Groot-Britannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland projecten plaatsen. Wel konden Nederlanders en andere mensen uit de hele wereld projecten ondersteunen met donaties. De enige belemmering tot nu toe voor Nederlandse gebruikers was echter de betaalwijze. Om geld in te zamelen was een Amazon Payments account nodig en die kun je alleen als Amerikaans staatsburger openen. Deze belemmering werd door sommigen omzeild door gebruik te maken van een bankrekening van Amerikaanse vrienden of kennissen. Nu Kickstarter officieel in Nederland start, wordt dit probleem verholpen. Kickstarter heeft nog niet bekend gemaakt, welke betalingsverwerker de betalingen aan Nederlandse Kickstarter projecten zal verwerken.

Kickstarter

Online meet ups Nederland

Kickstarter is niet van plan om een geheel nieuwe Nederlandse website lanceren. Nederlandse projecten komen gewoon tussen al de andere projecten te staan. Buitenlandse geïnteresseerden kunnen dan ook nu gemakkelijker doneren aan de Nederlandse projecten. Om de nieuwe Nederlandse gebruikers wegwijs te maken met de crowdfundingsite gaat Kickstarter meerdere “online meet ups’ voor Nederland organiseren, bijv. via Google hangouts.

Grootste crowdfunding platform van de wereld

Het crowdfunding platform dat in 2009 werd opgericht werd al snel een enorm succes. Eerder dit jaar bereikte Kickstarter een mijlpaal van één miljard dollar aan donaties van meer dan 5,6 miljoen mensen wereldwijd. Het crowdfunding platform biedt ruimte en mogelijkheden voor creatieve projecten, variërend van films, games en muziek tot kunst, design en technologie. Kickstarter is wereldwijd het grootste platform op het terrein van crowdfunding.

Simpel model

Het idee achter het platform is sinpel. Iemand start een project, waarin een idee wordt gepresenteerd met behulp van video en afbeeldingen. Vervolgens kunnen mensen de nieuwe projecten en uitvindingen steunen met een donatie. Pas als het beoogde eindbedrag voor de deadline is gehaald, wordt het geld overgemaakt en kunnen de producten en projecten tot stand komen. Soms zitten er beloningen vast aan bepaalde bedragen, om mensen aan te zetten tot een donatie. Kickstarter verdient geld doordat het bedrijf 5% opstrijkt van de donaties van projecten die de doelstelling halen. Als de financiële doelstelling niet gehaald wordt, krijgen alle donateurs hun geld terug. Kickstarter verdient dan niets.