Duitse challenger bank N26 nu meest waardevolle Europese fintech

14 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De Duitse digitale bank N26 houdt de vaart erin. De fintech haalde vorige week met een Series D investeringsronde $300 miljoen dollar op. Met die nieuwe investering wil N26 zich storten op de Amerikaanse markt. Inmiddels wordt de startup gewaardeerd op $2,7 miljard en daarmee is het de hoogstgewaardeerde Europese fintech.

Wie in het straatbeeld een filiaal van N26 zoekt, kan rustig door blijven zoeken. N26 is een mobile-first bank en opereert volledig digitaal. Het bedrijf werd opgericht in Berlijn in 2013 (saillant genoeg door twee Oostenrijkers) en vernoemd naar het huisnummer waar het allemaal begon, Nummer 26. Pas sinds 2016 beschikt N26 over een bankvergunning. Sindsdien groeit het klantenbestand gestaag, maar 2018 markeerde een jaar van explosieve groei. Aan het begin van 2018 telde de bank 500.000 klanten, verdeeld over 17 Europese markten waaronder ook Nederland.

Inmiddels staat het aantal klanten al op 2,3 miljoen, verdeeld over 24 Europese markten. In een nieuwe investeringsronde heeft de startup $300 miljoen opgehaald, waarmee het de groei nog verder wil aanwakkeren, vooral in de UK en de VS. Het doel voor de komende jaren? Een mondiale digitale bank worden met meer dan 100 miljoen gebruikers. 

Duitse challenger bank N26 nu meest waardevolle Europese fintech

N26 is een unicorn, zoals het soms in financiële kringen wordt genoemd. Een niet-beursgenoteerde startup die op meer dan een miljard dollar gewaardeerd wordt. Binnen Europa is de hoogst gewaardeerde challenger bank, wereldwijd moet N26 alleen het Braziliaanse Nubank voor laten gaan. In 2018 is de bank druk bezig geweest met het leggen van de fundamenten voor uitbreiding in de UK en start van de activiteiten in de VS. Beide markten zijn uitermate competitief, met in de UK een concurrent van gelijke aard, Revolut. In de VS gaat N26 samenwerken met een bestaande bank, al wil het de naam daarvan nog niet verklappen. 

Bankensector opschudden

Moderne technologie ligt aan de basis van het succes van N26. De app is het centrale punt, er zijn geen panden op dure locaties om te onderhouden en er is geen hinder van legacy systemen. Alles is in enkele jaren van de grond af opgebouwd. Mede-oprichter Valentin Stalf heeft veel vertrouwen in zijn bedrijf: “Nog altijd hebben miljoenen mensen over de hele wereld te maken met slechte ervaringen met banken en hoge toeslagen. Nu Insight Venture Partners en GIC zich bij onze groep van gerenommeerde investeerders voegen, wordt N26 ondersteund door de beste investeerders wereldwijd om een van de grootste industrieën ter wereld op te schudden.”