Ierland geeft betaalvergunning af aan Google

09 januari 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Ierse centrale bank heeft Googles aanvraag voor een bankvergunning goedgekeurd. Daarmee kan de internetgigant betaaldiensten gaan aanbieden. Omdat Ierland lid is van de Europese Unie heeft Google ook meteen toegang tot alle andere lidstaten voor het leveren van financiële diensten.

Een helder signaal, zo mag het gezien worden. De aanvraag van Google voor een betaalvergunning is een ontwikkeling die iedereen eigenlijk wel zag aankomen. Google - of meer specifiek Google Payments Ireland - heeft goedkeuring ontvangen van de Ierse centrale bank onder de PSD2-wetgeving. De keuze voor Ierland zal geen toeval zijn. In de eerste plaats vanwege de sterke band die al bestaat tussen Google en Ierland, vanwege de locatie van het Europese hoofdkantoor in Dublin. Daarbij vormt Ierland meteen de poort naar de rest van de EU-landen.

Ierland geeft betaalvergunning af aan Google

Voor de duidelijkheid, het gaat voorlopig enkel om een betaalvergunning. Daarmee mag Google betaaldiensten aanbieden aan iedereen binnen de EU. Het gaat niet om een volledige bankvergunning, Google mag dus nog geen bankrekeningen of leningen afgeven. De focus ligt in de eerste plaats op Google Pay, een digitale wallet. Daarmee kunnen consumenten diverse betalingen gaan afhandelen, zowel online, in apps als in winkels.

Moeten banken alvast gaan vrezen? Over het algemeen levert Google geen half werk, sociaal netwerk Google Plus daargelaten. In Nederland is het vertrouwen in big tech voorlopig echter onder het wereldwijde gemiddelde, mede door de digitale mogelijkheden die Nederlandse banken al bieden. Naar eigen zeggen wil Google echter niet gaan concurreren met banken, maar zoekt het juist samenwerking om te komen tot nieuwe ontwikkelingen in de betaalmarkt.