Kabinet schaft assurantiebelasting op weersverzekering voor boeren af

14 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Door de afschaffing van de zogeheten assurantiebelasting wil het kabinet het afsluiten van een brede weersverzekering voor boeren aantrekkelijker maken. Hierdoor kunnen boeren zich goedkoper verzekeren tegen extreem weer. Nu doet slechts een klein aantal doet, vanwege de hoge kosten. De belasting bedraagt nu 21% en zou de Staat ongeveer €6,5 miljoen per jaar kosten.

Met de verwachting dat extreem weer vaker gaat voorkomen (hoewel je het dan eigenlijk niet meer extreem kunt noemen, maar eerder het nieuwe normaal) wil het kabinet dat meer boeren een brede weersverzekering afnemen. Nu hebben slechts 1.700 van de 55.000 landbouwbedrijven zo’n verzekering. Het schrappen van de belasting op die verzekering moet boeren doen bewegen toch zo’n verzekering af te sluiten.

Afgelopen zomer was er één met zeer weinig neerslag. Wekenlang kwam er niet meer naar beneden dan een paar verdwaalde druppels, her en der door het land verspreid. Voor veel boeren - met name akkerbouwers - betekende dat sproeien, sproeien en nog eens sproeien. Vanwege de droogte mocht dat in meerdere waterschappen niet meer met slootwater, waardoor kraanwater overbleef. Eind oktober werd al duidelijk dat de oogst dit jaar tegen zou gaan vallen, onder meer van aardappels, uien en suikerbieten. Het is nog onduidelijk hoeveel boeren hierdoor in de problemen gaan komen.  

Kabinet schaft assurantiebelasting op weersverzekering voor boeren af

Een ander voorbeeld is de zomer van 2016. Hagelstenen als tennisballen sloegen veel kassen aan diggelen in de Brabantse Peel. Diverse tuinders moesten even slikken toen bleek dat hun verzekering niet zou uitkeren. De meeste boeren waren verzekerd bij Interpolis. Die stelde toen dat het alleen stormschade vergoedde, geen hagelschade. Allianz deed hetzelfde, maar had hagelschade niet expliciet uitgesloten. Een rechter besloot eerder dit jaar dat de hagel echter ontstaan was als gevolg van de storm, waardoor Allianz alsnog moest uitkeren.

Assurantiebelasting schrappen

De brede weersverzekering bestond ook al voor die destructieve zomeravond in 2016, maar heeft de laatste jaren wat meer aandacht gekregen. De verzekering vergoedt door schade door hagel, maar ook voor extreme regenval, extreme droogte of storm. Veel boeren nemen de verzekering echter niet, omdat ze die simpelweg te duur vinden. Ze nemen liever het risico dan dat ze de premie betalen. Het kabinet heeft besloten de belasting van 21% op die verzekering te schrappen, per 2020. De maatregel kost de schatkist zo’n €6,5 miljoen. De Europese Commissie moet nog wel toestemming geven.

Branchevereniging LTO strijdt al enige tijd voor afschaffing van de belasting. Ze zijn dan ook blij met het voornemen, maar zien de invoering liever direct plaatsvinden. “We zijn content met deze stap, maar 2020 is te laat. We pleiten voor afschaffing met terugwerkende kracht per 2019”, zegt LTO-voorzitter Marc Calon.