Lloyds Bank moet vrouwelijke medewerkers compenseren voor ongelijke pensioengroei

02 november 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lloyds Bank is door het Britse gerecht op de vingers getikt vanwege ongelijkheid in de groei van pensioenen tussen mannen en vrouwen. Drie vrouwelijke deelnemers aan de pensioenregeling van Lloyds zijn in het gelijk gesteld nadat ze de bank verweten dat hun pensioenen minder hard stegen dan die van mannelijke collega’s. Het kan de bank tot £500 miljoen gaan kosten.

Drie vrouwelijke deelnemers aan de pensioenregeling van Lloyds Bank hebben de bank voor de rechter gesleept wegens vermeende discriminatie op basis van geslacht. Ze claimden dat hun pensioenen minder hard stegen dan die van hun mannelijke tegenstrevers. Het Britse gerechtshof heeft de vrouwen afgelopen week gelijk gegeven daarin.

Lloyds Bank moet vrouwelijke medewerkers compenseren voor ongelijke pensioengroei

De drie vrouwen kregen tijdens het proces bijval van zo’n 3.000 leden van BTU, een Britse vakbond die werknemers van Lloyds vertegenwoordigt. Volgens BTU zien zo’n 35.000 pensioendeelnemers hun jaarlijkse uitkering met £500 toenemen en nog eens 8.000 deelnemers zelf met een substantiële £3.000 op jaarbasis. In totaal kan het om honderden miljoenen ponden gaan. Het gaat bij Lloyds Bank in totaal om 230.000 deelnemers, die tussen 1990 en 1997 onder de betreffende regeling vielen.

De zaak rond Lloyd staat mogelijk niet alleen op zichzelf. De jurisprudentie die hierdoor ontstaat kan volgens vakbonden heel wel doorwerken op de pensioenen van 5 miljoen Britten uit andere sectoren, verdeeld over zo’n 6.000 pensioenfondsen. Dat kan het bedrijfsleven in totaal tussen de £10 miljard en £20 miljard gaan kosten.