ASN Bank mixfonds belegt in microkredieten

06 augustus 2018 Banken.nl 1 min. leestijd

Per deze maand stapt ASN Bank met haar ASN Duurzame Mixfondsen in microkredieten. Volgens de bank betekent dit voor beleggers een meer uitgebalanceerd mixfonds en tegelijk meer resultaat op het vlak van duurzaamheid.

In Nederland spelen microkredieten niet echt een rol in de financiële huishouding van mensen. Het verschijnsel is vooral van toepassing op ontwikkelingslanden, waar het voor mensen lastig of onmogelijk is om krediet los te krijgen bij een normale bank. Een gebrek aan onderpand en een gebrek aan stabiel maandinkomen geeft hen over het algemeen nul op het rekest. Met microkredieten (doorgaans met een maximum waarde van enkele honderden euro’s) krijgen lokale ondernemers in ontwikkelingslanden de optie om te investeren in economische activiteit.

Microfinanciering voor investeren in economische activiteit

Het ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief is het eerste fonds van de bank dat in microkredieten stapt. Dit doet het door te investeren in zogeheten Microfinancieringsinstellingen (MFI’s), die op hun beurt micro-leningen verstrekken aan ondernemers, tegen gunstige voorwaarden.

De enige

Volgens ASN Bank zorgt de keuze voor beleggen in microkredieten voor meer rendement en minder risico. De bank heeft dit laten uitzoeken door Ortec Finance, een bureau dat gespecialiseerd is het meten en beheren van de risico’s en rendementen van vermogensbeheer. Naar eigen zeggen zijn De ASN Duurzame Mixfondsen de enige mixfondsen die beleggen in microkrediet.