Europese subsidie voor ontslagen bankpersoneel

24 juli 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ontslagen bankmedewerkers kunnen met behulp van Europese subsidies worden omgeschoold. Het geld komt uit een fonds voor aanpassing aan globalisering (EGF), waarop Nederland succesvol een beroep heeft gedaan. Het gaat hierbij om mensen uit de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel, waar werk schaarser is dan in andere delen van Nederland.

Het Europees fonds voor aanpassing aan globalisering (EGF) richt zich op mensen die hun baan kwijtraken als het gevolg van globalisering. Denk bijvoorbeeld aan een faillissement van een bedrijf dat niet mee kan in de mondiale concurrentiestrijd of het afstoten van bepaalde processen naar het buitenland. In sommige sectoren komt het voor dat medewerkers die ontslagen worden moeilijk een soortgelijke baan in dezelfde sector terugvinden. Omscholing is dan een optie. Het EGF voorziet in financiering van de kosten van omscholing.

Europese hulp voor omscholing ontslagen bankpersoneel

Nederland deed met succes een beroep op de subsidie, hoewel het Europees parlement de subsidie nog formeel moet goedkeuren. De subsidie komt beschikbaar voor ontslagen bankmedewerkers uit Friesland, Drenthe en Overijssel. Juist in die provincies blijkt het namelijk lastig te zijn om opnieuw aan het werk te komen. Specifiek gaat het vooral om 50-plussers en mensen met een (voorheen) administratieve functie. Het geld kan besteed aan een opleiding, maar ook aan begeleiding naar het zoeken van nieuw werk.

EU-commissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid en Arbeidsmobiliteit zegt hierover tegen persbureau ANP: “De overgang naar een nieuwe baan kan moeilijk zijn. De werknemers in de sector financiële dienstverlening in deze specifieke regio’s in Nederland zijn hard getroffen.”