Britse banken sluiten 60 filialen per maand

19 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal bankfilialen in het Britse straatbeeld daalt rap, momenteel tot 60 filialen per maand. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenvereniging Which?. Sinds 2015 hebben maar liefst 2.868 bankkantoren hun deuren gesloten of staan op de nominatie om te sluiten voor het einde van 2018.

De ontwikkelingen in de bankensector gaan snel en het Verenigd Koninkrijk is daar geen uitzondering op. Het feit dat steeds meer mensen consumenten hun bankzaken online regelen en een groot deel (zeker de jongeren) inmiddels amper meer weet hoe een bankkantoor er van binnen uitziet, zorgt voor een gestage sluiting van filialen. Critici wijzen op de risico’s van uitsluiting van kwetsbare groepen die niet mee kunnen of willen in de digitalisering.

Bijna 3.000 bankkantoren gesloten sinds 2015 in het Verenigd Koninkrijk

Het aantal sluitingen gaat dit jaar nog harder dan afgelopen jaar. Waar dat aantal in 2017 op 879 lag, staat het aantal sluitingen in 2018 al 670, terwijl het jaar nog maar halverwege is. Het tekent de razendsnelle ontwikkelingen op dit vlak. En het zijn niet alleen de bankkantoren die verdwijnen, ook het aantal pinautomaten neemt gestaag af. Volgens Which? leidt dit er op termijn toe dat een aantal van 2,7 miljoen Britten, die cash als voorkeursbetaalmiddel hebben, buiten de boot dreigt te vallen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

“Bankfilialen sluiten op een alarmerend hoog tempo, waarmee consumenten en gemeenschappen de toegang tot financiële diensten die ze nodig hebben ontzegd wordt”, zegt Gareth Shaw, een vertegenwoordiger van Which?. “Het is voor banken heel duidelijk een commerciële keuze, maar het is cruciaal dat banken de belangen van consumenten en gemeenschappen in het oog houden, alvorens simpelweg kantoren te sluiten en consumenten voor het blok te zetten.”

Welke banken hebben de meeste filialen gesloten sinds 2015? Het zijn hoofdzakelijk vier grote banken die hier verantwoordelijk voor zijn. Achtereenvolgens zijn dit Natwest (638), HSBC (440), Lloyds (366) en RBS (350).

Gerelateerd: Zweden wil banken verplichten cash geld aan te houden