Blockchain heeft DNB nog niet overtuigd

08 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het woord ‘blockchain’ wordt veel gebruikt in de financiële sector. Veel banken experimenteren met deze technologie, die bekend werd als de infrastructuur achter de bitcoin. Volgens kenners heeft blockchain de potentie de financiële wereld op zijn kop zetten, nog meer dan internet dat deed. DNB deed de afgelopen drie jaar ervaring op met blockchain door middel van experimenten, maar is nog niet overtuigd.

Om in het kort blockchain nog even te beschrijven, blockchain is de onderliggende technologie die cryptografische valuta’s als bitcoin mogelijk maakt. Blockchain is een decentraal transactieregister (Engels: Distributed Ledger System), waarin alle transacties die via dat netwerk verlopen gelogd worden. Die transacties zitten verwerkt in pakketjes (blocks) en elk pakketje heeft hetzelfde maximum transacties dat het kan bevatten. Als het pakketje vol is wordt een nieuwe pakketje met data aangemaakt. Zo ontstaat een keten van pakketjes, of vrij vertaald ‘a chain of blocks’.

Blockchain wordt als zeer veilig beschouwd. Het decentrale transactieregister is openbaar. Het staat niet ergens centraal op één computer, maar is verdeeld over het netwerk van computers van de gebruikers. Fraude plegen is daarom zo goed als onmogelijk, want wijzigingen in het register moeten altijd worden goedgekeurd door een x aantal gebruikers.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft drie jaar geëxperimenteerd met blockchain-toepassingen, maar de technologie heeft de centrale bank nog niet kunnen overtuigen. Volgens DNB kan blockchain nog niet voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan financiële systemen van bijvoorbeeld banken.

DNB na drie jaar experimenteren niet overtuigd van blockchain

Samenvattend wegens volgens DNB de voordelen - op dit moment - niet op tegen de nadelen. Wat zijn de nadelen van blockchain volgens DNB? Het gaat ten eerste ten koste van de capaciteit van het netwerk, hierdoor blijft minder verwerkingskracht over voor het afhandelen van betalingen. Daarbij komt dat blockchain-technologie een hoog energieverbruik met zich meebrengt. Een netwerk heeft veel computers nodig met veel rekenkracht, die dus veel energie verbruiken. Volgens DNB hebben gebruikers bovendien nooit 100% zeker dat een overschrijving de juiste ontvanger heeft bereikt, wat bij reguliere betalingssystemen wel zo is.

Interessant en veelbelovend

De conclusies van DNB gaan ogenschijnlijk een beetje tegen de stroom in, omdat veel banken ervan overtuigd lijken dat blockchain wél meerwaarde biedt. Ze investeren en experimenten volop. DNB schrijft blockchain echter niet af, maar noemt blockchain nog steeds ‘interessant en veelbelovend’. Misschien kunnen nieuwe algoritmes de huidige problemen op termijn oplossen, aldus de centrale bank. Ze blijven daarom investeren in het opdoen van kennis over blockchain en houden contact met de markt over toepassingen van blockchain.