ING Energierobot scant gebouwen op onnodig energieverlies

08 juni 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om energieverkwisting in gebouwen tegen te gaan introduceert ING de Energierobot. De Energierobot is een toepassing die op basis van algoritmes en gegevens van slimme energiemeters constateert of en hoeveel energie er verspild wordt in een bepaald gebouw. Een energielabel A klinkt bijvoorbeeld mooi, toch kan het verbruik van zo’n duurzaam pand op het niveau van een label G zitten door verkeerd afgestelde installaties.

Computers die ‘s nachts blijven draaien, verlichting in de parkeergarage die niet uitgaat buiten werktijden, luchtverversingssystemen die ook op feestdagen rustig doordraaien, het zijn slechts enkele voorbeelden van onnodige verkwisting van energie en matig energiemanagement. Met de Energierobot biedt ING klanten van ING Real Estate Finance (REF) de mogelijkheid om gebouwen te controleren op onnodige verspilling en tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden op te sporen.

Peter Göbel, Directeur ING Real Estate Finance Nederland: “In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer energie dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Om de oorzaken van de nog steeds grootschalige energieverspilling in gebouwen inzichtelijk te maken én er wat aan te doen, introduceert ING voor haar vastgoedklanten de Energierobot. ING ziet het als marktleider in vastgoedfinanciering in Nederland als haar taak eigenaren en gebruikers van vastgoed te helpen hun vastgoed respectievelijk te verduurzamen én duurzaam te gebruiken.”

Rekenkundige benadering

De invoering van energielabels verschafte vastgoedbeheerders duidelijkheid over de duurzaamheid van hun pand. Panden met een label A zijn duurzaam en kunnen met relatief weinig energie toe, panden met een label G zijn ronduit onzuinig en verstoken meer dan nodig. Dat klinkt simpel, maar de praktijk is weerbarstiger. De classificatie van energielabels is een rekenkundige benadering. Vastgoed krijgt een hoger label als het bijvoorbeeld dubbel glas heeft, zonnepanelen, spouwmuurisolatie etc. Een energielabel zegt echter niets over hoe efficiënt er wordt omgegaan met de energie binnen een gebouw. Het is zomaar mogelijk dat een pand met een label A acteert op het niveau van een pand met label D, terwijl een pand met een label G met een uitermate efficiënt energiebeheer ook acteert op het niveau van een label D. De overheid kan dus wel alle kantoren verplichten tot een label C in 2023, dat is deels een schijnoplossing. 

70% klimaatinstallaties fout afgesteld

De ING Energierobot geeft beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers inzicht in besparingsmogelijkheden. Het legt het eigenlijk verbruik over het verbruik wat van een bepaald pand verwacht mag worden. En dat is nodig, want volgens ING staat 70% van de klimaatinstallaties verkeerd afgesteld. Een voorbeeld is warmen of koelen als er niemand aanwezig is (‘s nachts of op feestdagen), het komt zelfs voor dat warmte- en koude installaties ‘tegen elkaar in werken’ om tot de ingestelde temperatuur te komen. Volgens ING kan goed energiemanagement de totale vastgoedportefeuille van ING REF een besparing opleveren van €30 miljoen aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot. Zonder ingrijpende verbouwingen.

Volledig automatisch

ING werkt voor de Energierobot samen met verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings. Directeur Bram Adema van CFP: “Tot dusver was de aanpak van energieverspilling in gebouwen tijdrovend. Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.”