Ranglijst grootste Nederlandse banken 2018

29 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Inmiddels hebben bijna alle banken hun jaarverslag gepresenteerd en kan de balans opgemaakt worden. ING blijft onbetwist de grootste bank van Nederland. De oranje bank heeft met €846 miljard het grootste balanstotaal van alle Nederlandse banken. Niet verrassend blijven de Grote Drie leidend, met afstand. Gezamenlijk zijn zij goed voor 84% van het balanstotaal van de Nederlandse bankensector. 

Al enkele jaren is sprake van een neergaande trend wat betreft de omvang van de Nederlandse bankensector. De Nederlandsche Bank (DNB) zal dat met tevredenheid gadegeslagen hebben. In combinatie met een sterke concentratie - zoals in Nederland het geval is met ING, Rabobank en ABN AMRO - vormt een (te) grote bankensector een potentieel gevaar voor de economische stabiliteit van een land.

De grootste banken van Nederland (balanstotaal)

Vergeleken met 2015 is de bankensector in 2017 met 11% geslonken tot €2.174 miljard. Dat is nog altijd ongeveer drie keer de totale omvang van de Nederlandse economie (waar de bankensector in 2010 nog vier keer groter was dan de nationale economie).

De grootste banken van Nederland (de grote drie)

ING blijft de grootste bank van Nederland met een balanstotaal van €846 miljard. Ten opzichte van 2017 is het verschil te verwaarlozen, afgerond ‘slechts’ €1 miljard meer om precies te zijn. Bij ABN AMRO, dat we terugvinden op nummer drie, is het verschil eveneens te verwaarlozen. Onder leiding van de nieuwe topman Kees van Dijkhuizen daalde het balanstotaal van €394 miljard naar €393 miljard. De grootste verandering vinden we terug bij de Rabobank, de nummer twee van Nederland. De bank zag het balanstotaal met €60 miljard afnemen tot €602 miljard.

De grootste banken van Nederland (exclusief de grote drie)

De traditionele top drie kon eigenlijk vooraf al wel uitgetekend worden. Bij de kleinere banken lag dat minder voor de hand. Op de plaatsen vier en vijf vinden we twee banken die bij de doorsnee consument niet snel op de radar zullen komen, BNG Bank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). Het zijn dan ook geen banken voor consumenten, zij richten zich op financiering van Nederlandse overheden - zoals gemeenten, provincies, waterschappen - en instellingen met een maatschappelijk belang, zoals scholen, zorginstellingen of woningcorporaties.

Geen aardverschuivingen

Kijken we verder naar de consumentenbanken, dan vinden ook daar geen aardverschuivingen plaats. De Volksbank, Van Lanschot en Achmea Bank schrijven allemaal kleine minnetjes, NIBC een klein plusje. Tot de kleine stijgers behoren verder Triodos Bank, dat zijn balans jaarlijks met ongeveer €1 miljard ziet toenemen, en naar verwachting ook Aegon Bank, met Knab als belangrijkste label. Hoewel Aegon Bank de enige bank is die nog geen jaarverslag presenteerde over 2017, wijzen de voortekenen op groei. De bank die zijn balansgrootte het meest zag toenemen is zonder twijfel Nationale Nederlanden Bank (NN). Daarbij moet wel gezegd dat het beslist niet alleen organische groei is, de bank heeft namelijk Delta Lloyd Bank overgenomen, dat uit het lijstje is verdwenen.