Interview: Blockchain Hackathon met Topicus team

01 mei 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Op 6, 7 en 8 april jongstleden vond in Groningen de Blockchain Hackathon plaats. IT-dienstverlener Topicus was hier met acht man vertegenwoordigd. Zij namen deel aan de hackathon (een bijeenkomst van softwareontwikkelaars) in het onderdeel ‘The Future of Pensions’. Ze creëerden het idee van een Maslow-verzekering als oudedagsvoorziening. Aan het woord is projectleider Frank Brinkkemper, over de betekenis van zo’n Maslow-verzekering en de rol die blockchain hierin speelt.

Kun je toelichten wat de Maslowverzekering precies inhoudt?

“De Maslowverzekering verzekert in plaats van een vast inkomen, de basisbehoeftes waarin je voorzien wilt worden op je oude dag. Dit kan bijvoorbeeld de basisbehoefte voedsel zijn, maar bijvoorbeeld ook een dak boven je hoofd of de nieuwste gadgets (want wie weet bestaat de smartphone over 40 jaar niet meer?). Je wilt als het ware er zeker van zijn dat jij over 40 jaar nog steeds voorzien bent in jouw basisbehoeftes.”

“Stel je eet nu graag een gekookt eitje bij het ontbijt en je wilt er zeker van zijn dat dat over 40 jaar ook nog kan. Je kunt moeilijk dat ei bewaren, dat is over 40 jaar niet meer eetbaar, waarschijnlijk opgegaan in stof. Je kunt wel verzekeren dat jij over 40 jaar dat eitje krijgt. Je betaalt hier maandelijks een premie voor aan jouw pensioenfonds. Onafhankelijk of de waarde van het ei stijgt of daalt, jij bent verzekerd van dat ei.”

Team Topicus op Blockchain Hackathon

“Op dit moment is het natuurlijk zo geregeld dat je voor een bepaald inkomen verzekerd bent, maar je hebt geen zekerheid of je met dat inkomen straks nog jezelf kunt voorzien in de basisbehoeftes.’’

Dat is wel een hele andere benadering dan het huidige systeem, hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Het idee waarmee we in eerste instantie meededen was al eens geprobeerd door de sponsor en bleek niet succesvol. We zijn toen met het team gaan brainstormen en daar kwam ook het woord ‘behoeftes’ voorbij. Vervolgens kwam mijn teamgenoot met de Pyramide van Maslow aanzetten. Diezelfde avond had ik nog een afspraak in Enschede, maar mijn team ging onder het genot van een biertje het idee verder uitwerken. Toen ik terugkwam, lag het eerste concept op tafel.”

Jullie hebben natuurlijk niet voor niets meegedaan aan een Blockchain Hackathon, wat heeft blockchain met dit idee te maken?

“De blockchaintechnologie maakt het hele transactieproces transparant. Als consument heb je inzicht in alle transactiekosten die gemaakt worden vanuit jouw pensioenfonds. Je ziet wat er met jouw investering gebeurt en hebt dus veel meer inzicht en controle op het spaarpotje voor jouw oude dag.”

“Daarnaast biedt de blockchain nog een andere mogelijkheid. Voor de hackathon hadden we uitgewerkt dat zodra je pensioengerechtigd bent, je ook daadwerkelijk je boodschappen kunt claimen van je pensioenfonds. Als pensioenfonds wil je echter niet ook nog zelf supermarkt zijn, dus hadden we het zo uitgewerkt dat er dan een veiling voor het vergaren van de boodschappen en een veiling voor de bezorging naar jouw huis gestart wordt. Zo kunnen supermarkten en bezorgdiensten zich intekenen op jouw bestelling en kies jij vervolgens degene die het beste aansluit op jouw wensen.”

Welke feedback hebben jullie van de jury gekregen op jullie idee?

“Either you love it, or hate it. Een deel was erg enthousiast en een ander deel vrij sceptisch. Ze hebben ons meegegeven om bijvoorbeeld te starten met de focus op energie in plaats van voedsel, omdat dit product wat minder gecompliceerd is.”

Wat wordt de volgende stap voor het team?

“Onze volgende stap is om te berekenen hoe de premie van zo’n voedselverzekering voor je oude dag is opgebouwd en ook daadwerkelijk uit te rekenen wat dit dan gaat kosten.”

Wat is je het meest bijgebleven van het weekend?

“Met name het enthousiasme van het team is mij heel erg bijgebleven. Voor elke tussentijdse prestatie kregen we van de organisatie een ballon… dat klink heel kinderachtig, maar ons team werd hier echt intens gelukkig van. Ook de kleine successen moet je samen vieren!”